RIJSWIJK - Premier Jan Peter Balkenende opent dinsdag het nationale bevrijdingsfeest in Zwolle, het startsein voor de bevrijdingsfestivals in heel het land.

Op dertien festivals wordt gevierd dat Nederland in 1945 van de Duitse en Japanse bezetter werd bevrijd, waardoor aan de Tweede Wereldoorlog een einde kwam.

De festivals zijn elk jaar goed voor meer dan 750.000 bezoekers met ruim 250 bands op ongeveer veertig podia. Het organiserende Nationaal Comité 4 en 5 mei liet weten dat enkele festivals bepaalde onderdelen hebben aangepast door de gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn.

Helikopter

Het draait dinsdag niet alleen om muziek en feesten. Zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid maken voor de negentiende keer per helikopter een tocht langs de evenementen. Onder het motto 'Vrijheid maak je met elkaar' roepen onder anderen Voicst en Typhoon de festivalbezoekers op om zich in te zetten voor vrijheid.

Concert

In Amsterdam vindt dinsdagavond de traditionele afsluiting van de viering van de bevrijding plaats met een concert op de Amstel. Koningin Beatrix is hierbij aanwezig.

De hoofdstad heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen naar aanleiding van de aanslag op Koninginnedag.