MOSKOU - President Dmitri Medvedev van Rusland heeft maandag de oprichting gesuggereerd van een internationaal piratentribunaal. Rusland behoort tot de landen die voor de kust van Somalië patrouilleren om de internationale zeevaart te beschermen.

Als bij die operaties Somalische piraten worden opgepakt, weten landen soms niet wat zij ermee moeten. Rusland heeft vorige week 29 piraterijverdachten opgepakt, maar weet nog niet waar zij moeten worden berecht.

''Het is noodzakelijk alle mogelijkheden in overweging te nemen, waaronder misschien de oprichting van een internationaal hof voor dit onderwerp'', aldus Medvedev maandag op de Russische tv.

Volgens het internationaal recht worden piraten al eeuwen als ''vijanden van het menselijk geslacht'' beschouwd die door elk land mogen worden berecht.

In nationale wetgeving is de bevoegdheid van de nationale rechter echter soms niet goed geregeld. Daarnaast willen landen niet graag worden opgezadeld met veroordeelde piraten die hun straf hebben uitgezeten en vervolgens nergens naartoe kunnen.