WASHINGTON - De Verenigde Staten maken zich in toenemende mate zorgen over de veiligheid van het Pakistaanse nucleair arsenaal. Dat meldde de New York Times maandag op gezag van hooggeplaatste Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

De regering is gealarmeerd door de recente aanvallen van de Taliban in Buner, een regio op amper 100 kilometer van Islamabad.

De vrees bestaat dat atoomwapens ten zuiden van de hoofdstad in handen van de Taliban of al-Qaeda kunnen vallen, of dat leden van die groepering infiltreren in nucleaire laboratoria en opwerkingsfabrieken.

De Amerikaanse chef-staf, admiraal Mike Mullen, verklaarde maandag nog dat het nucleaire arsenaal in Pakistan in veilige handen is.

Taliban

Hij zei niet te geloven dat oprukkende Taliban atoomwapens in hun bezit zullen krijgen, maar sprak wel van een ''strategische zorg van ons allen''.

Volgens de anonieme functionarissen kost het de Amerikanen echter steeds meer moeite te vertrouwen op de verzekering van de Pakistaanse regering dat de wapens veilig zijn.

''Hoe slechter de situatie wordt, hoe meer de Pakistanen terugvallen op de bewering dat ze alles onder controle hebben'', aldus een functionaris. ''Maar die verzekering horen we al jaren.''