AMSTERDAM - Nederland heeft maandagavond om acht uur twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog.

Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander legden kort daarvoor een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Na de twee minuten stilte droeg de 18-jarige Manon Slob haar gedicht 'Dichter bij 4 mei' voor. Zij is de winnares van de poëziewedstrijd voor jongeren die het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar organiseert.

Burgemeester Job Cohen hield een toespraak.

Apeldoorn

Hij memoreerde nog even de dramatische gebeurtenissen in Apeldoorn door over de komst van de koningin te zeggen: ''Dit jaar in het bijzonder prijzen wij ons gelukkig met haar aanwezigheid.'' Daarna klonk een groot applaus op de Dam.

Cohen stond stil bij de slachtoffers in Nederland en Nederlands-Indië die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

''En wij gedenken, met het grootste respect, diegenen die tegen de bezetters in opstand kwamen. En dat met hun leven moesten bekopen. Aan hen danken wij onze vrijheid.''

Defilé

Behalve de koningin en de prins legden ook onder anderen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de commandant der strijdkrachten en burgemeester Cohen een krans. De Nationale Herdenking is afgesloten met een defilé.

Amsterdam had vanwege de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de dodenherdenking. Zo konden er minder mensen dan andere jaren terecht op de Dam.

Corridor

De corridor tussen het paleis en het Nationaal Monument was breder dan in voorgaande jaren. Met busjes in plaats van dranghekken werden de toegangswegen naar de Dam geblokkeerd.

Volgens de politie waren circa 20.000 mensen op de been. De herdenking verliep zonder problemen. De politie arresteerde drie personen, voornamelijk wegens openbare dronkenschap.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van dodenherdenking op NUfoto.nl