STRAATSBURG - In het Europees Parlement bestaat flinke kritiek op de de trage manier waarop de EU-lidstaten in actie zijn gekomen na de uitbraak van de Mexicaanse griep.

''Pas na een week kwamen de ministers voor een spoedoverleg bijeen, een nieuwe definitie van het woord spoed. En ze besloten vervolgens niets'', aldus VVD-Europarlementariër Jules Maaten maandagavond in een debat met Eurcommissaris Androulla Vassilou (Volksgezondheid).

Ook de christendemocraten en groenen toonden zich ontevreden over de gang van zaken.

Het parlement drong aan op een veel intensievere aanpak. Maaten wil onder meer dat de Europese Commissie de mogelijkheid krijgt om binnen 24 uur noodmaatregelen te nemen, zoals het invoeren van reisberperkingen en het desinfecteren van luchthavens.

Reisverbod

De EU-ministers van Volksgezondheid kwamen afgelopen donderdag voor het eerst bijeen om over de griepuitbraak te praten. Een reisverbod naar Mexico wees een meerderheid als niet efficiënt van de hand.

Ook een gezamenlijk beheer van antivirale middelen vonden de meeste ministers niet nodig. Eurocommissaris Vassilou toonde zich in het debat bezorgd over de verschillen tussen de lidstaten.