AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is in Nederland omvangrijke beleggingsfraudes op het spoor.

De instantie onderzoekt tien instellingen en treedt op korte termijn naar buiten met de eerste fraudezaken ter grootte van tientallen miljoenen euro's.

Dat zei Marcus Wagemakers, hoofd afdeling integriteit van de AFM, maandag tegen het ANP. Het gaat om fraude in de vorm van piramidespellen zoals in de Amerikaanse Madoff-zaak. Daarbij werd geld van nieuwe beleggers gebruikt om eerdere instappers terug te betalen.

De constructie stortte ineen toen nieuwe klanten mede als gevolg van de beurscrisis uitbleven. Beleggers gingen voor tientallen miljarden het schip in.

Omvang

Een van de Nederlandse zaken heeft volgens Wagemakers een omvang van 70 miljoen euro, een andere komt op rond de 40 miljoen euro. De AFM stelt in de zaken nauw samen te werken met andere diensten in binnen- en buitenland.

De instantie krijgt door de kredietcrisis meer meldingen van fraude binnen dan voorheen. Begin dit jaar meldde de AFM dat het aantal tips ongeveer is verdubbeld tot zo'n zestig per week.

Daarbij zit echter zowel het rijp als het groen, aldus Wagemakers, die met zijn team van dertig specialisten alle zeilen bij moet zetten om de meldingen te kunnen verwerken.

Alerter

''Mensen zijn door de crisis alerter en kloppen sneller bij de AFM aan. We zitten in een groeimarkt, het water loopt me echt over de schoenen.''

Jaarlijks onderzoekt de financiële toezichthouder zo'n zeshonderd integriteitszaken. Bij het gros daarvan gaat het om illegale aanbiedingen van producten. Relatief veel capaciteit zit daarnaast in de onderzoeken naar vergunninghouders.