AMSTERDAM - De islamitische advocaat Mohammed Enait is maandag berispt door de raad van discipline van de Orde van Advocaten, onder meer omdat hij niet opstond voor de rechter. De raad oordeelde dat dit niet acceptabel is.

Enait had zich daarnaast in de media negatief uitgelaten over een vonnis en een rechter en daar geen afstand van genomen. Ook dit vond de raad niet door de beugel kunnen.

Ten slotte stelde de raad dat het hoofddeksel dat Enait pleegt te dragen, een soort bandana, niet gepast is in de rechtszaal.

Klacht

De deken van de Nederlandse Orde van Advocaten had op deze drie punten een klacht ingediend en die werden alle gegrond verklaard, aldus een woordvoerder van de raad, een tuchtrechtelijk college dat klachten over advocaten behandelt.

De motivering voor de beslissingen was niet direct beschikbaar.

Geloof

De doorgaans omslachtig formulerende Enait zei eerder dat opstaan voor een rechter indruist tegen zijn geloof, omdat in de islam zou worden gesteld dat alle mensen gelijk zijn.

Enait kwam eerder in het nieuws nadat hij was geweigerd voor een baan bij de sociale dienst omdat hij vrouwen geen hand wilde geven.

Opstaan

Vorig jaar september bepaalde de Raad voor de Rechtspraak al dat alle advocaten moeten opstaan voor de rechtbank, om 'eerbied tonen voor de autoriteit van het recht'.

Dat aanwezigen opstaan als de rechters een zittingszaal binnenkomen, is in Nederland algemeen gebruik, maar in de wet staat niet letterlijk dat dit verplicht is.

Hirsch Ballin

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zei eerder dat het één keer is voorgekomen dat Enait mocht blijven zitten. De rechtbank in Rotterdam vond het op dat moment verstandiger om de zitting te laten doorgaan, zei de minister.

Enait was maandag niet direct bereikbaar voor commentaar. Als hij volhardt in zijn weigering mag hij mogelijk het beroep van advocaat niet meer uitvoeren.