AMSTERDAM - De Veendamse moeder en stiefvader die hun 14-jarige dochter in een vrieskist stopten, martelden en zouden hebben geprobeerd haar te vermoorden, zijn maandag veroordeeld tot celstraffen en tbs met dwangverpleging.

De straffen vielen hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie in Groningen.

De man kreeg zeven jaar celstraf, en de vrouw 42 maanden. Beiden kregen tbs met dwangverpleging opgelegd.

Eis

Tegen de moeder was twee jaar cel en tbs geëist en tegen de 39-jarige stiefvader wegens mishandeling vijf jaar cel en tbs. Op de aanklacht stonden ook poging tot moord en gijzeling.

De rechtbank vond een 'zeer lange' celstraf op zijn plaats, meldt de Groningse persrechter in een toelichting. "De veiligheid van een opgroeiend kind is geschonden, dergelijke mishandelingen moeten worden vergolden."

Vrieskist

De rechtbank achtte bewezen dat de twee de dochter in hun woning in Veendam in juli 2008 met tussenpozen drie dagen in een vrieskist hebben gestopt, stroomstoten hebben toegediend en hete thee over haar goten.

Ook werd het slachtoffer geschopt en geslagen, zonder dat ze wist waarom. De ouders vonden dat ze 'vervelend keek' en dat ze erom vroeg, zei een woordvoerder van het OM eerder.

Toen de politie de stiefvader wilde aanhouden, dreigde hij zijn veertien maanden oude zoontje om te brengen, maar de politie wist dit te voorkomen.