AMSTERDAM - Het oud & nieuwfeest in Amsterdam verhuist naar het Museumplein. Volgens de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (economische zaken) groeide het evenement op de Dam uit zijn voegen en is daarom gekozen voor een nieuwe plek.

Dat meldt het Parool maandag naar aanleiding van een brief van de wethouder aan de gemeenteraad. Tijdens de afgelopen jaarwisseling kwamen 35.000 mensen uit binnen- en buitenland het nieuwe jaar vieren op de Dam.

Volgens de wethouder wordt het steeds drukker, waardoor de maximale capaciteit van het plein is bereikt. Bovendien zijn steeds meer maatregelen nodig om het evenement feestelijk maar ook veilig te laten verlopen, aldus Asscher.

Museumplein

Volgens hem voldoet alleen het Museumplein aan de eisen, namelijk een centrale plek in de stad waar voldoende feestvierders terecht kunnen.

De gemeente maakt komende maand afspraken met stadsdeel Oud-Zuid en de organisator van het evenement, de Staatsloterij, over het eindejaarsfeest.

Internationale bekendheid

Asscher wil de jaarwisseling in Amsterdam nog beter op de internationale kaart zetten. Het aftellen naar twaalf uur 's nachts werd afgelopen jaar door diverse buitenlandse televisiezenders overgenomen.

De wethouder wil bovendien naar een nationaal aftelmoment dat vergelijkbaar is met dat op Times Square in New York en dat bij London Eye in Groot-Brittanië.