AMSTERDAM - Leden van het Koninklijk Huis zijn maandag en dinsdag aanwezig bij verscheidene herdenkingen in het kader van dodenherdenking en bevrijdingsdag.

Het is het eerste publieke optreden van koningin Beatrix sinds de aanslag op Koninginnedag. Zondagavond zei prins Constantijn in Amsterdam dat hij het karakter van Koninginnedag niet wil veranderen.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn maandag aanwezig bij de dodenherdenking en kranslegging op de Dam in Amsterdam. Een dag later, op bevrijdingsdag, woont de koningin het Bevrijdingsconcert bij in de hoofdstad.

Minder plek

Op de Dam is minder plek voor belangstellenden dan voorgaande jaren. De hoofdstad heeft daartoe besloten uit veiligheidsoverwegingen vanwege de aanslag op de koninklijke familie.

"We willen heel graag het open karakter behouden", zei een woordvoerder van burgemeester Job Cohen maandag. "Desondanks is het zo dat we door de extra veiligheidsmaatregelen die we treffen, minder plek hebben op de Dam dan normaal."

Vermoeden

Volgens de zegsman bestaat het vermoeden dat mede door de gebeurtenissen op Koninginnedag extra veel mensen naar Amsterdam willen komen voor de herdenking.

Hoeveel plekken er minder zijn op de Dam kon hij niet zeggen. Hij liet weten dat er in de directe omgeving van het plein wel voldoende plaats is.

Amsterdam heeft de veiligheidsmaatregelen voor maandag en dinsdag aangescherpt vanwege het drama in Apeldoorn. De koningin is dinsdag ook in de stad tijdens het afsluitend concert van de viering van de bevrijding op de Amstel.

Van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven wordt maandagavond, samen met prins Pieter-Christiaan, bij de herdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen verwacht.

Op 5 mei is Van Vollenhoven in de Johannes de Doperkerk in Wageningen aanwezig bij het concert ter herdenking van de capitulaties van de Duitse- en Japanse bezettingsmacht in Nederland en voormalig Nederlands-Indië in 1945.

Het was tot vrijdagochtend onduidelijk of de koninklijke familie de gebruikelijke werkzaamheden zou hervatten, nadat ze donderdag doelwit waren van een aanslag door de 38-jarige Karst T.

Ondanks de schok is de koningin vrijdag weer aan het werk gegaan. Afgelopen weekeinde bezochten leden van het Koninklijk Huis gewonde mensen in het ziekenhuis.