MEXICO-STAD - In Portugal is het eerste geval van Mexicaanse griep vastgesteld. Dat heeft de Portugese minister van Volksgezondheid, Ana Jorge, maandag bekendgemaakt.

Het gaat om een persoon, die onlangs in Mexico op vakantie is geweest. Verder zijn er nog geen verdachte gevallen, aldus de minister.

In Spanje is het aantal bevestigde gevallen van Mexicaanse griep maandag opgelopen tot zeker 54. Dat heeft het Spaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Vier personen onder de 54 gevallen zijn niet onlangs naar Mexico geweest, waar de nieuwe griepvariant als eerste opdook. Ongeveer zestig mensen vertonen Mexicaanse griepverschijnselen. Zij worden nog onderzocht.

Dodental Mexico

De autoriteiten in Mexico hebben het dodental als gevolg van de Mexicaanse griep zondagavond (lokale tijd) bijgesteld naar 26. Daarnaast zouden 590 inwoners van het land besmet zijn met de nieuwe griepvariant.

Tot nog toe maakte het ministerie van Volksgezondheid melding van 22 doden. De Mexicaanse president Felipe Calderón stelde desondanks op de publieke radio en tv dat zijn land erin is geslaagd de griepproblemen "onder controle" te brengen.

Overwinning

"We vieren de overwinning nog niet, maar we kunnen al wel vooruitkijken naar het hervatten van bepaalde activiteiten."

De autoriteiten hebben volgens Calderón direct actie ondernomen toen het nieuwe virus werd ontdekt. Daardoor zou het aantal besmettingen binnen de perken zijn gebleven.

Volgens hem werd het virus al eerder ontdekt in de Verenigde Staten, maar aarzelde dat land langer met het alarmeren van burgers en het treffen van maatregelen.

Restaurants

José Angel Córdova, de minister van Volksgezondheid, had eerder al gezegd dat het volledig stilgelegde openbare leven in Mexico-Stad waarschijnlijk woensdag weer op gang zal komen. Waarschijnlijk mogen op die dag restaurants, bars, bioscopen, theaters en sportscholen hun deuren weer openen.

Deskundigen hebben geschat dat de maatregelen rond de uitbraak van de Mexicaanse griep dagelijks goed zijn voor een schadepost van 100 miljoen dollar (75 miljoen euro). Bijna een half miljoen banen zouden op de tocht staan als de situatie blijft voortduren.

Waakzaam

Als reactie op de uitspraken van Córdova heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gezegd dat landen waakzaam moeten blijven inzake de Mexicaanse griep. Dat berichtte de BBC maandag.

Virussen nemen toe en af in intensiteit, waarschuwde de WHO, en het is nog te vroeg om te zeggen of de uitbraak van het virus zijn top heeft bereikt. Ook is het nog te vroeg om te bepalen waar in Mexico het griepvirus is uitgebroken.

El Salvador

Het Midden-Amerikaanse land El Salvador kampt nu ook met de Mexicaanse griep. De minister van Volksgezondheid maakte bekend dat twee inwoners van zijn land ziek zijn door het nieuwe griepvirus.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het virus, dat voor het eerst opdook in Mexico, nu vastgesteld in achttien landen, waaronder ook Nederland.

Negenhonderd mensen

Voor zover nu bekend zijn in totaal zeker 985 mensen besmet geraakt met de nieuwste variant van H1N1.

Ook buiten Mexico blijft het aantal bevestigde besmettingen stijgen. Tot dusverre is het virus in twintig landen opgedoken.

Het nieuwe virus is vooral bij jongeren en vijftigplussers aangetroffen, maar ook bij dieren. Een reiziger bracht het virus vanuit Mexico mee naar Canada, waar hij familieleden en een aantal varkens besmette.