AMSTERDAM - Amsterdam heeft de veiligheidsmaatregelen voor de dodenherdeking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei aangescherpt. Dit in verband met de aanslag op de koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn.

Dat maakte een woordvoerder van burgemeester Job Cohen zondagavond bekend.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn maandagavond bij de Nationale Herdenking op de Dam. De koningin is eveneens aanwezig bij het afsluitend concert van de 5 mei-viering op de Amstel.

Onzichtbaar

Volgens de zegsman zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar extra maatregelen getroffen. Over de aard daarvan kon hij niets zeggen.

''We zetten in op een veilige, waardige en ongestoorde herdenking op 4 mei. Het is belangrijk dat nationale dagen ook toegankelijk blijven voor een breed publiek.''

Eerder maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei al bekend dat de dodenherdenking en Bevrijdingsdag op gepaste wijze plaatsvinden in verband met de dramatische gebeurtenis in Apeldoorn. Het programma wordt op onderdelen aangepast.

Constantijn

Prins Constantijn vindt dat de opzet van Koninginnedag niet moet veranderen. Dat zei de prins zondagavond in het NOS Journaal.

Hij wil dat het open karakter van die dag blijft. Hij reageerde daarmee op de dramatische gebeurtenissen van donderdag in Apeldoorn.

Aangeslagen

Hij zei verder dat iedereen van zijn familie nog zeer aangeslagen is. Ook zei hij dat de gedachten van de familie uitgaan naar de mensen die het leed hebben ervaren.

Prins Constantijn was zondagavond in Amsterdam waar hij de prijsuitreiking deed van World Press Photo 2008.

De jongste zoon van koningin Beatrix benadrukte dat zijn familie in het land openheid en toegankelijkheid betracht en dat ze daar veel waarde aan hecht.