EINDHOVEN - Kennissen van de twee in Kasmir door de grenswacht doodgeschoten Eindhovenaren zijn bij moskeeën een inzamelingsactie begonnen om de repatriëring van de stoffelijke overschotten te betalen. Volgens een woordvoerder van de families weigert hun verzekeraar deze kosten te dragen.

De officiële lezing van de grenswacht is dat de 21-jarige A. el Bakiouli en de 20-jarige K. el Hassnoui zondag werden doodgeschoten omdat ze met messen een patrouille van de grenswacht aanvielen. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Jammu en Kashmir, Suharwardhy, zei dinsdag te twijfelen aan dit verhaal.

Lokale kranten in Kashmir meldden dat volgens ooggetuigen de Nederlanders een vrouw te hulp waren geschoten die werd lastiggevallen door patrouillerende grenswachters. De twee Eindhovenaren zouden daarna koelbloedig zijn doodgeschoten.

Reconstructie

Het duo verdween in december plotseling. Hun familie wist niet waar de mannen waren. Uit reconstructie blijkt dat de twee 26 december naar India zijn gevlogen. Onduidelijk is nog wat ze daar deden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een vertegenwoordiger naar Kashmir gestuurd om de repatriëring van de twee lichamen te bespoedigen. Een probleem voor de familie is dat hun verzekeringsmaatschappij de kosten niet wil vergoeden, stelt een woordvoerder.

Aanvankelijk werd als reden opgegeven dat de mannen bij een misdrijf betrokken zouden zijn. Nadat bekend werd dat de Eindhovenaren mogelijk zijn gedood omdat ze een vrouw te hulp schoten, stelde de verzekeraar dat Kashmir vanwege de spanningen buiten het verzekeringsgebied valt.

De families kunnen volgens de kennis de kosten, die geraamd worden op 2500 euro per persoon, niet opbrengen. De komende dagen wordt daarom bij moskeeën gecollecteerd. Ook is een bankrekening voor dit doel geopend.

/NIEUWSIn Kashmir gedode mannen kwamen uit Eindhoven