AMSTERDAM - Oud-premier Ruud Lubbers is geen voorstander van een snel aftreden van koningin Beatrix. Hij pleit er tegelijk voor om de deelname van het aantal Oranjes op Koninginnedag te beperken.

Dat zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Volgens Lubbers moet goed afgewogen worden of de koningin bijvoorbeeld volgend jaar moet aftreden.

Prins Claus

Hij wees erop dat prins Claus, toen Beatrix in 1980 de troon besteeg, ''een grote steun'' was.

''Máxima is duidelijk jonger. Willem-Alexander was toen al een tiener. Van Amalia kunnen we dan niet zeggen.''

Het moment van abdicatie is een zaak van het staatshoofd, dat wil zeggen koningin Beatrix zelf en de minister-president, aldus Lubbers, die zelf premier was tussen 1982 en 1994.

Engelse toestanden

Lubbers merkte verder op dat koningin Beatrix het 'zo voortreffelijk' heeft gedaan en het daarom begrijpelijk is dat zij nog een paar jaar doorgaat, maar anderzijds is het volgens hem 'wenselijk' dat zij een rustige oude dag heeft.

''We moeten geen Engelse toestanden hebben.'' De oud-CDA-politicus doelde daarmee op de Britse vorstin Elisabeth, die in de tachtig is en nog steeds op de troon zit, terwijl kroonprins Charles al zestig jaar oud is.

Koninginnedag

Lubbers is verder voorstander van een kleinere deelname van Oranjes aan Koninginnedag.

Ondanks de gebeurtenisen van donderdag wordt wat hem betreft de dag niet anders gevierd dan tot nu toe als Willem-Alexander eenmaal koning is.

Willem-Alexander moet zichtbaar zijn en er is geen reden om de traditie te wijzigen, stelde Lubbers.

Hij is er wel voor dat het gezelschap van de Oranjes ''wordt ingesnoerd tot de kring van het koninklijk huis, zoals dat vroeger was.''

Dat zijn Willem-Alexander, zijn vrouw en kinderen, plus zijn moeder.