HILVERSUM - De PVV van Geert Wilders denkt erover om in het Europees Parlement in zijn eentje te functioneren en zich niet aan te sluiten bij een fractie.

De kans is groot dat de PVV als onafhankelijke partij gaat opereren, zei zaterdag lijsttrekker Barry Madlener in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Hij noemde het fractiesysteem 'ridicuul'.

Madlener stelde dat het nog te vroeg is om zich te committeren, maar met extreemrechtse partijen gaan we niet in zee, maakte hij wel duidelijk. Daarmee sluit hij structurele samenwerking met het Vlaams Belang uit.

Zetels

De PVV'er, die nu nog in de Tweede Kamer zit, hoopt op twee tot drie zetels voor zijn partij, die voor het eerst meedoet aan de Europese verkiezingen op 4 juni. Het nieuwe EP telt 736 zetels. ''Twee à drie zetels zou fantastisch zijn'', aldus Madlener.

SP-lijsttrekker Dennis de Jong mikt op vier zetels, een verdubbeling van het huidige aantal EP-zetels van zijn partij. GroenLinkser Judith Sargentini hoopt 'minimaal' twee EP-zetels binnen te halen, net zoveel als haar partij er nu bezet.

Fractieverband

Zij zet zich allesbehalve af tegen het opereren in fractieverband. GroenLinks maakt deel uit van de op drie na grootste fractie die 43 leden telt en heeft daardoor genoeg inbreng, stelde Sargentini. Volgens haar is het moeilijk als eenling te functioneren. ''Dan word je niet gehoord.''

De omvang van de fractie is bijvoorbeeld bepalend voor de hoeveelheid spreektijd in debatten en de verdeling van belangrijke posten van voorzitters van parlementaire commissies of rapporteurs die resoluties en besluiten van het parlement voorbereiden.

Afschaffen

Madlener is het Europarlement weinig vriendelijk gezind. Wat hem betreft moet het parlement op termijn worden afgeschaft. Madlener wil het ''overbodig maken''.

Van de SP mag het parlement blijven, maar volgens De Jong moet de Tweede Kamer meer te zeggen krijgen over Europa.

Campagne

De partijen voeren voorlopig geen campagne vanwege de gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn.