AMSTERDAM - Het aantal mens-op-mensbesmettingen van de Mexicaanse griep in Europa loopt langzaam op. Tot nu toe is de griep in tien landen vastgesteld.

In Duitsland besmette iemand die wel in Mexico was geweest een andere patiënt en een verpleegkundige in het ziekenhuis.

In Groot-Brittannië is voor de tweede keer iemand besmet geraakt met de Mexicaanse griep zonder in Mexico te zijn geweest. Dat meldden Britse media zaterdag.

Eerder deze week werd het virus ook in Spanje overgedragen van mens op mens. Mexico is de brandhaard van dit griepvirus.

H1N1-virus

Omdat het zogeheten H1N1-virus van mens op mens overgaat, riep de Wereldgezondheidsorganisatie WHO eerder pandemische fase 5 uit, de op een na hoogste alarmfase.

Die fase zou verhoogd kunnen worden naar 6 als elders op de wereld ook mensen van elkaar de Mexicaanse griep krijgen.

Italië

In Italië is dit weekend een eerste geval van Mexicaanse griep geconstateerd. De patiënt, een man, is in het Toscaanse Massa in het ziekenhuis opgenomen. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA zaterdag gemeld.

Ierland

Ook Ierland werd zaterdag geconfronteerd met het eerste geval van de Mexicaanse griep. Dat heeft het hoofd van de Ierse gezondheidsdienst, Tony Holohan, zaterdagavond laten weten.

Een monster met materiaal was naar Groot-Brittannië gestuurd voor laboratoriumonderzoek. Daaruit is gebleken dat het om het H1N1-virus gaat dat zich vanuit Mexico over de wereld verspreidt.

De besmette persoon is een man uit het oosten van Ierland die onlangs in Mexico is geweest. Hij is aan de beterende hand, aldus Holohan. Alle andere onderzochte gevallen blijken het virus niet onder de leden te hebben.

Zuid-Korea

Een 51-jarige non uit Zuid-Korea is besmet met de Mexicaanse griep. Dat heeft het Koreaanse Centrum voor Ziektebestrijding (KCDCP) zaterdag bekendgemaakt. De vrouw was onlangs in Mexico, waar de ziekte uitbrak.

De patiënte maakt het goed en wordt vermoedelijk maandag uit het ziekenhuis ontslagen. Mogelijk heeft de vrouw het H1N1-virus overgedragen aan een andere non, aldus het KCDCP.

Mexico

In Mexico is het officiële dodental als gevolg van de Mexicaanse griep vrijdag iets opgelopen. Bij een zestiende slachtoffer is het virus vastgesteld als doodsoorzaak. Dat heeft de minister van Gezondheid José Angel Córdova bekendgemaakt.

Het aantal besmettingen steeg naar 381. Eerder op de dag gingen de autoriteiten nog uit van 328 zieken en 15 doden.

Virusremmers

Nederland is akkoord gegaan met het verzoek van de Nederlandse Antillen om een voorraad van ruim 25.000 virusremmers te verstrekken wegens de mogelijke verdere verspreiding van de Mexicaanse griep.

De Antilliaanse minister van Volksgezondheid, Omayra Leeflang, maakte bekend dat ze die bevestiging vrijdag vanuit Den Haag kreeg.

De apotheken van de ziekenhuizen op de eilanden zullen worden belast met het bewaren van de medicijnen. Elk eilandgebied ontvangt een voorraad virusremmers. De medicijnen worden gratis verstrekt, mits door een arts voorgeschreven.

China

Mensen die vanuit gebieden waar de Mexicaanse griep heerst naar China reizen, moeten bij binnenkomst in het land twee keer hun temperatuur laten opmeten.

Wanneer 38 graden Celsius of meer aangegeven wordt, moeten mensen verder onderzocht worden. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Douane

Reizigers uit de getroffen landen moeten via een aparte ingang door de douane. Pas als na de eerste temperatuurmeting blijkt dat er geen sprake is van koorts, mogen de reizigers zich in de terminal begeven. Daar wordt dan nogmaals de temperatuur opgenomen.

China neemt strenge maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van de griep. In de afgelopen jaren hielden het vogelgriepvirus en SARS het land in de ban, waardoor nu extra voor dit virus gevreesd wordt.