DEN HAAG - In een hotel in Hongkong zijn acht Nederlanders in quarantaine geplaatst uit angst voor verspreiding van de Mexicaanse griep.

Vijf van hen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag met lichte koorts opgenomen in een ziekenhuis. Twee verblijven daar nog, de anderen zijn terug naar het hotel.

Dat meldde een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Europeanen

In het hotel zitten tweehonderd gasten, onder wie meerdere Europeanen, alsmede honderd personeelsleden.

Zij kwamen onder de quarantainemaatregel nadat was gebleken dat een Mexicaanse gast de griep onder de leden had. Van de twee Nederlanders die nog in het ziekenhuis verblijven, is niet bekend hoe het met hen gaat, aldus de woordvoerder van het ministerie.

De gasten en het personeel moeten een week in het hotel blijven en krijgen de virusremmer Tamiflu.

Wanchai

Het hotel Metropark ligt in de wijk Wanchai. Het gedwongen verblijf begon vrijdag en duurt zeven dagen.

Het consulaat probeert de Nederlanders op de hoogte te houden van wat er aan de hand is en verleent verdere bijstand. De betrokkenen hebben zelf hun familie op de hoogte gebracht.

Nederlanders

In een telefoongesprek met nieuwszender NOS zei Ingrid van der Aa, een van de Nederlandse gasten van het hotel, dat de quarantaine tot zeker 8 mei gaat duren.

De NOS meldde dat Van der Aa's man en moeder zijn opgenomen in het ziekenhuis met verhoging.

''De temperatuur van mijn man loopt op en is nu 38,4. Ik heb geen idee hoe het met mijn moeder gaat'', aldus Van der Aa.

Zoektocht

De autoriteiten in Hongkong zoeken nog naar mensen die contact hebben gehad met de Mexicaan, onder wie taxichauffeurs en vliegtuigpassagiers.

Ook zijn de autoriteiten op zoek naar circa vijftig bezoekers die net waren vertrokken voordat het hotel van de buitenwereld werd afgesloten.

Maatregelen

China neemt strenge maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van de griep. Mensen die vanuit gebieden waar de Mexicaanse griep heerst naar China reizen, moeten bij binnenkomst in het land twee keer hun temperatuur laten opmeten.

Wanneer 38 graden Celsius of meer aangegeven wordt, moeten mensen verder onderzocht worden. Er is verder besloten dat geen enkel vliegtuig uit Mexico, het land waar de uitbraak begon, in China mag landen.

Na China is ook in een tweede land in het Verre Oosten, Zuid-Korea, Mexicaanse griep vastgesteld. Het gaat om een 51-jarige non die onlangs in Mexico is geweest. Mogelijk heeft de vrouw het H1N1-virus overgedragen aan een andere non.

WHO

De WHO is ook nog niet zeker van de ernst van de situatie in Mexico. De Mexicaanse minister van Volksgezondheid benadrukte zaterdag dat de uitbraak zich in een ''stabilisatiefase'' bevindt.

Het dodental ligt onveranderd op zestien en de afgelopen is het aantal besmettingen slechts licht opgelopen, tot bijna vierhonderd.

Metropark Hotel