DEN HAAG - Koningin Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben zaterdag gewonden van de aanslag afgelopen donderdag in Apeldoorn bezocht in diverse ziekenhuizen.

Ze spraken ook met familieleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.

De koningin ging op bezoek in de Isala Klinieken in Zwolle.

Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven bezochten het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Willem-Alexander en Máxima hebben slachtoffers opgezocht in klinieken in Tilburg, Utrecht en Amersfoort.

Persoonlijk

Bij de aanslag kwamen zeven mensen, inclusief dader Karst T. uit Huissen, om het leven. Acht mensen liggen nog in ziekenhuizen.

Volgens een woordvoerder van de RVD hebben de leden van de koninklijke familie zes gewonde mensen bezocht en gesproken.

Twee andere slachtoffers waren niet aanspreekbaar. Koningin Beatrix sprak met twee slachtoffers en hun familie en met naasten van de twee slachtoffers, die de koninklijke familie niet kon bezoeken.

Er is in de klinieken geen aparte bijeenkomst met artsen of verpleegkundigen geweest. Wel was de naaste familie van de slachtoffers speciaal uitgenodigd.

Zaterdagochtend

Prinses Margriet en haar man zijn zaterdagmorgen bij een gewonde in het Rijnstate Ziekenhuis geweest.

De Prins van Oranje en prinses Máxima zijn zowel 's morgens als 's middags op pad geweest en spraken drie mensen. Koningin Beatrix legde haar bezoek in Zwolle in de middag af en is even na vier uur naar Den Haag teruggekeerd.

De koninklijke familie wilde haar belangstelling voor de slachtoffers zoveel mogelijk privé houden, aldus de RVD.

Ontdaan

Het koninklijk gezelschap liet donderdag direct weten ''zeer geschokt en erg ontdaan'' te zijn over het drama dat zich vlak voor hun ogen afspeelde.

Desondanks is de koningin vrijdag weer aan het werk gegaan.

Ze is samen met Willem-Alexander en Máxima ook aanwezig in Amsterdam bij de nationale dodenherdenking op 4 mei en bij het Bevrijdingsconcert een dag later. Pieter van Vollenhoven wordt op 5 mei verwacht bij het defilé van oud-strijders in Wageningen.

Aanpassingen

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaat ervan uit dat de andere activiteiten op 4 en 5 mei doorgaan ondanks de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag.

Wel hoopt het Comité dat daar op gepaste wijze rekening mee wordt gehouden. Het gaat dan vooral om de diverse activiteiten op Bevrijdingsdag.

Op 5 mei zijn er naast de dertien Bevrijdingsfestivals veel lokale evenementen. Bij het 5 mei-concert op de Amstel is gekozen voor een rustiger programma.

Het Comité heeft de Bevrijdingsfestivals geadviseerd bij het ontsteken van het Bevrijdingsvuur en tijdens de debatten aandacht te besteden aan de gebeurtenissen van Koninginnedag.

Veiligheidsmaatregelen

De gemeente Amsterdam liet al eerder weten de veiligheidsmaatregelen onder de loep te nemen voor de dodenherdenking op de Dam en het bevrijdingsconcert op de Amstel op 5 mei.

In België krijgt koning Albert extra beveiliging naar aanleiding van de aanslag in Apeldoorn. Dat gebeurt vooral bij de nationale feestdag op 21 juli. Albert neemt dan een defilé af.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag een brief aan koningin Beatrix gestuurd, waarin hij zijn medeleven betuigt.

Duizenden mensen hebben inmiddels het condoleanceregister in het stadhuis van de gemeente getekend en op internet zijn op diverse websites al meer dan 200.000 blijken van medeleven te vinden.

De rampplek trekt zaterdag veel dagjesmensen. Veel mensen rijden even langs De Naald, het monument waar Karst T. donderdag met zijn zwarte Suzuki tegen aan knalde.

Bloemen

Bij het oorlogsmonument tegenover De Naald ligt nog steeds een bloemenzee. Ook zaterdag legden honderden mensen er boeketten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag.

Reaal, de autoverzekeraar van T., heeft laten weten de aanslag af te wikkelen als een verkeersongeval. Dit betekent dat gewonden en nabestaanden van de overleden slachtoffers in principe gewoon worden geholpen door de verzekeraar.

Verzekeraar

Bij de actie van T. vielen zeven doden, onder wie hij zelf, en verscheidene gewonden.

Een andere verzekeraar, Centraal Beheer, beraadt zich ondertussen op zijn beroemde reclameslogan 'Even Apeldoorn Bellen' die al bijna 25 jaar wordt gebruikt.

Op videosite YouTube is 'Apeldoorn' ondertussen het meest bekeken onderwerp. Het totale aantal filmpjes over dit onderwerp ligt na twee dagen al boven de honderd.

De fragmenten over dit onderwerp waren zaterdagochtend al meer dan twaalf miljoen keer bekeken.

Groot medeleven met Apeldoorn