LISSABON - Een fregat van de Portugese marine heeft voor de kust van Somalië de kaping van een Noorse olietanker verijdeld. Dat maakte het Portugese leger vrijdag bekend.

Negentien zwaarbewapende piraten voeren in de Golf van Aden naar hun doelwit, de Noorse tanker MV Kition.

De bemanning deed een noodoproep, waarop de Portugezen reageerden. Twee marinehelikopters vlogen rond het schip van de piraten, die de kaping vervolgens afbliezen.

De zeerovers keerden terug naar hun moederschip, dat na een achtervolging werd onderschept. Aan boord vonden de militairen onder meer zware explosieven.

''Dit is de eerste keer dat we die zijn tegengekomen bij piraten, normaal laten ze het bij automatische geweren en raketwerpers'', zei Alexandre Fernandes, de bevelhebber van het Portugese fregat.

Niet verboden

De negentien piraten werden opgepakt en korte tijd later weer vrijgelaten. De landen die deelnemen aan de NAVO-missie tegen piraterij bij Somalië, waaronder Portugal, moeten zich houden aan hun eigen wetgeving.

In Portugal is piraterij niet bij wet verboden en de piraten vormden geen directe bedreiging voor het land of voor een Portugees schip.