MAINZ/HANNOVER/ULM - Ongeveer vijftig personen, onder wie 29 agenten, zijn vrijdag in het Zuid-Duitse Ulm gewond geraakt bij rellen tussen extreem linkse betogers en neonazi's. De meeste slachtoffers werden getroffen door stenen en flessen.

Zogenoemde linkse autonomen hadden een legale mars van ruim duizend aanhangers van de extreem rechtse NPD aangevallen. De politie zette traangas en waterkanonnen in.

Ook in de hoofdstad van Rijnland-Palts, Mainz, kwam het tot confrontaties tussen antifascisten en neonazi's. De politie verrichtte tientallen arrestaties.

In Mainz demonstreerden zo'n 3000 mensen tegen rechts, onder wie deelstaatpremier en voormalig voorzitter van de sociaaldemocratische partij SPD, Kurt Beck.

Geschiedenis

De voorzitter van de Duits-Israëlische Vereniging, Johannes Gerster, verweet de neonazi's dat zij ''niets van de geschiedenis hebben geleerd''.

In Hannover betoogden eveneens duizenden mensen tegen rechts extremisme. Premier Christian Wulff (CDU) van Nedersaksen liep mee. Een bijeenkomst van de neonazi's was hier verboden.