CHICAGO - In het juridische steekspel rond zijn uitlevering heeft de van oorlogsmisdaden in nazi-Duitsland verdachte John Demjanjuk vrijdag te maken gekregen met tegenslag.

Een federale rechter in de Verenigde Staten bepaalde in een beroepsprocedure dat de 89-jarige Demjanjuk wel degelijk kan worden uitgezet naar Duitsland.

De uit Oekraïne afkomstige Demjanjuk emigreerde in 1951 of 1952 vanuit Duitsland naar de VS. Het Duitse Openbaar Ministerie beschuldigt Demjanjuk ervan dat hij als bewaker medeplichtig was aan de moord op meer dan 29.000 Joden in het concentratie- en vernietigingskamp Sobibor.

Berechting

Demjanjuk voert al vele jaren aan dat hij voor iemand anders wordt aangezien. De hoogbejaarde man werd eerder in Israël berecht en ter dood veroordeeld omdat hij Ivan de Verschrikkelijke uit het vernietigingskamp Treblinka zou zijn. In hoger beroep is hij echter vrijgesproken.

De afgelopen jaren bleven diverse landen proberen Demjanjuk in handen te krijgen. Tot op heden wisten advocaten van de verdachte echter steeds bezwaren op te werpen, waardoor het zover niet kwam.