DEN HAAG - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat op verzoek van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie een feitenonderzoek doen naar de beveiligingmaatregelen die donderdag zijn genomen tijdens Koninginnedag.

Dat laat de NCTb vrijdag weten.

Op Koninginnedag probeerde de 38-jarige Karst T. tevergeefs met zijn auto een aanslag op de koninklijke familie te plegen door op hun bus in te rijden.

Onderzoek

In zijn mislukte poging reed hij dwars door het publiek heen, doodde daarbij zes mensen en eindigde met zijn auto tegen een monument. T. bezweek vrijdagochtend vervolgens zelf ook aan zijn verwondingen.

Volgens een woordvoerster van de NCTb moet het onderzoek uitwijzen hoe de beveiliging daadwerkelijk is voorbereid en uitgevoerd.

Vervolgens wordt ook gekeken of er voor de toekomst extra of andere veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen.

Lokale driehoek

Het NCTb voert het onderzoek uit in samenspraak met de burgemeester van Apeldoorn, de hoofdofficier van justitie en de korpschef.

Deze zogenoemde lokale driehoek was en is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.

De ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben hun verzoek aan de NCTb gedaan, omdat die verantwoordelijk is voor het zogenoemde stelsel van bewaken en beveiligen.

Daardoor is de NCTb ook verantwoordelijk voor de beveiliging van de leden van het koninklijk huis.