SPANBROEK - Meerdere gemaskerde personen hebben vrijdag rond het middaguur het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek (Noord-Holland) overvallen. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

De daders hebben twee schilderijen buitgemaakt, van de schilders Salvador Dali en Tamara de Lempicka.

Bij de overval zijn een receptioniste en de bewaker bedreigd met een vuurwapen. Er is niet geschoten. De daders reden weg in een kleine personenauto. Van hen ontbreekt vooralsnog elk spoor.

De buit bestaat uit Dali's 'Adolescence', een gouache uit 1941 en 'La Musicienne' van Tamara de Lempicka, een olieverfschilderij uit 1929. Volgens Klaas Wilting, woordvoerder van museumoprichter Dirk Scheringa, gaat het om ''behoorlijk waardevolle schilderijen.

Doelbewust

Wilting vermoedt dat de daders eerder in het museum zijn geweest, omdat ze doelbewust op deze twee werken afgingen. ''Het is triest dat er twee schilderijen weg zijn, maar gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, aldus Wilting.

Op het tijdstip van de overval waren ongeveer twintig mensen in het museum. De bedreigde medewerkers zijn opgevangen door de directie.

De website van het museum meldde vrijdag dat het gebouw zaterdag weer geopend is voor publiek.

Scheringa richtte het museum in 1997 op. Hij is ook eigenaar van de DSB-bank en voorzitter van de Alkmaarse voetbalclub AZ.