AMSTERDAM - Hongkong heeft vrijdag zijn eerste geval van Mexicaanse griep bevestigd. Ook in Denemarken is een eerste geval van de ziekte geconstateerd.

In Hongkong gaat om een Mexicaans staatsburger die koorts kreeg na donderdag via Shanghai in Hongkong te zijn aangekomen, zei de leider van de Chinese regio, Donald Tsang.

De patiënt, die in stabiele toestand verkeert, wordt geïsoleerd gehouden in een ziekenhuis, zei Tsang. De gezondheidsautoriteiten hebben het hotel waar de toerist verbleef onder quarantaine gesteld.

Op televisie was te zien hoe politieagenten met mondkapjes en handschoenen het hotel afsloten en iemand het gebouw binnenliep met een doos waarop de naam stond van een antiviraal middel.

Azië

Het ziektegeval in Hongkong is het eerste in Azië waarbij het gevreesde virus H1N1 is vastgesteld. Zuid-Korea meldde eerder drie vermoedelijke gevallen van Mexicaanse griep, maar die zijn nog onbevestigd.

Het aantal gevallen in Duitsland is inmiddels opgelopen tot vijf, van wie vier in Beieren, aldus het ministerie van Volksgezondheid in München.

Meer doden

De autoriteiten in Mexico hebben vrijdag het officiële dodental als gevolg van de griep naar boven bijgesteld. Zeker vijftien mensen zijn bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe virus. In totaal zijn tot nog toe bij 343 mensen besmettingen aangetoond.

Een dag eerder gingen de autoriteiten nog uit van twaalf overlijdensgevallen die waren veroorzaakt door de Mexicaanse griep. De teller van het aantal besmette personen stond donderdag nog op 300.

Minder agressief

De Mexicaanse griepepidemie in Mexico is minder agressief dan oorspronkelijk gevreesd. Dat zei de Mexicaanse minister van Volksgezondheid José Angel Córdova vrijdag tijdens een persconferentie.

''Gelukkig is het virus niet zo agressief'', aldus Córdova. ''Het is geen geval van vogelgriep, waarbij 70 procent van de besmette mensen overleed.''

Behandeling

Volgens de minister is het nieuwe griepvirus weliswaar veel besmettelijker dan de vogelgriep, maar ook eenvoudig te behandelen met medicijnen, op voorwaarde dat die bijtijds worden toegediend.

Tot nog toe zijn vijftien Mexicanen om het leven gekomen door de nieuwe griepvariant. Laboratoriumonderzoek heeft verder bevestigd dat daarnaast 328 mensen het virus onder de leden hebben.