DEN HAAG/AMSTERDAM - Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn op 4 mei zoals voorgenomen aanwezig bij de dodenherdenking en kranslegging in Amsterdam.

De koningin is vrijdag weer aan het werk gegaan en komt haar verplichtingen begin mei gewoon na. Op 5 mei woont de koningin in de hoofdstad het Bevrijdingsconcert bij, meldt de RVD.

De gemeente Amsterdam heeft samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloten het programma ondanks het drama in Apeldoorn door te laten gaan.

Intussen kijkt de gemeente of naar aanleiding van de aanslag extra maatregelen nodig zijn. "We kijken of we op het gebied van veiligheid niet meer moeten doen dan we al doen", aldus de zegsman.

Verantwoordelijkheid

"We hebben gisteren, donderdag, al gedacht 'wat betekent dit voor de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei?'. We hebben zeker in het licht van gisteren een nog grotere verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alles goed gaat."

Het programma van de herdenking en de bevrijding is op onderdelen aangepast, zodat met name de feestelijkheden op gepaste wijze plaatshebben, zo heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei laten weten.

Premier Jan Peter Balkenende zal ook zoals voorgenomen het landelijke Bevrijdingsfestival in Zwolle op 5 mei openen.

Wageningen

Het bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen ondergaat geen aanpassingen als gevolg van de aanslag in Apeldoorn. Dat zei Ed Dumrese, coördinator 4 en 5 mei in Wageningen.

Voor de herdenking van de capitulatie was al een draaiboek opgesteld door de hulpverlening Gelderland-Midden. Dat wordt niet veranderd. Op het defilé wordt Pieter van Vollenhoven verwacht.