AMSTERDAM - De politie heeft in Amsterdam tijdens de koninginnedagfestiviteiten in totaal 196 personen aangehouden. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor, liet een woordvoerder vrijdag weten.

De politie spreekt van een Amsterdamse Koninginnedag zoals voorgaande jaren, ondanks dat op veel plekken evenementen werden aangepast vanwege het drama in Apeldoorn.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Job Cohen hebben veel organisatoren een minuut stilte in acht genomen, het geluid zachter gezet of het evenement eerder beëindigd.

Zinkende boten

De politie controleerde dit jaar extra op het water. Ze arresteerde in totaal acht personen op bootjes, onder wie vier schippers die teveel hadden gedronken.

Ook nam de politie tien fusten bier en vijftien dozen wijn in beslag. In totaal belandden 36 personen in de gracht. De meesten, 27, vielen van drie zinkende boten.

Volgens de zegsman waren de meeste schippers goed op de hoogte van de regels die voor Koninginnedag golden. Zo mochten ze wel muziek opzetten, maar die mocht op meer dan 10 meter van de boot niet te horen zijn. Ook mochten boten langer dan 10 meter sommige grachten niet op.

Rotterdam

De politie heeft in Rotterdam 95 personen aangehouden. De politie pakte ze op voor onder meer belediging, verstoring van de openbare orde, diefstal, vernieling, het niet voldoen aan een bevel, straatroof, bedreiging, openlijk geweld en wildplassen. Ook kon een aantal van hen zich niet identificeren.