APELDOORN - De gemeente Apeldoorn is vrijdagochtend begonnen met het opruimen van de rampplek bij het monument De Naald, waar donderdag een auto op de mensenmenigte inreed. Op de plek wordt het steeds drukker met passanten die bloemen neerleggen.

Op de kruising bij De Naald zijn gemeentewerkers bezig met het overschilderen van gele strepen die de politie donderdag op de weg had getekend voor het onderzoek.

Een tentje van het Rode Kruis langs de route die de bus van het koninklijk huis aflegde, wordt afgebroken.

Versieringen

De gemeente Apeldoorn heeft extra mensen ingezet om de versieringen die in de stad zijn overgebleven, te verwijderen.

Het stadsbestuur wil slingers en andere uitingen van feestvreugde zo snel mogelijk weg hebben. ''Normaal kun je dat in een paar dagen doen, maar nu geven we er voorrang aan'', aldus woordvoerster Mariska Schok van de gemeente.

Bloemen

Een dag na de aanslag in Apeldoorn liggen al tientallen bossen bloemen bij een oorlogsmonument schuin aan de overkant van de weg waar het incident plaatshad. Ook liggen veel briefjes bij de bloemen.

Op een daarvan staat 'Ongeloof, sprakeloos, zinloos, machteloos en sterkte'.

Op een ander staat 'Het is zinloos en onaanvaardbaar om je eigen problemen zo te uiten, 30 april begon knaloranje en eindigde pikzwart'. Op een bord dat is neergezet, staat 'Warum? Waarom?' in rode letters.

Condoleance

De toeloop van mensen die hun medeleven willen betonen aan de slachtoffers is vrijdag groot. In drie uur tijd bezochten naar schatting al vier- tot vijfhonderd mensen het stadhuis om het condoleanceregister te tekenen.

De gemeente had één tafel met een boek klaargezet, maar omstreeks het middaguur was die capaciteit al verviervoudigd.

''We hebben nu vier tafels staan en we halen meer boeken in huis'', aldus een medewerker van het stadhuis. Ook met vier tafels blijft de rij wachtenden lang.

Het stadhuis is tot 15.00 uur geopend, maar die termijn kan worden verlengd. ''We sturen natuurlijk niemand naar huis'', aldus gemeentewoordvoerster Mariska Schok. ''Er is een grote behoefte om iets te doen.''

Op de tafels ligt een boek en staat een brandende kaars. Verder staat er een bordje met de tekst 'condoleanceregister voor de slachtoffers van het incident op Koninginnedag'.

Online

Amper 24 uur na de aanslag hebben meer dan 20.000 mensen digitaal een blijk van medeleven betuigd aan de slachtoffers van het drama.

De website condoleanceregister.com opende het register donderdagmiddag. Een woordvoerder laat weten dat de condoleances niet alleen uit Nederland komen, maar uit alle delen van de wereld. De meeste mensen reageren met afschuw en onbegrip over het drama. Donderdagmiddag kwamen er per minuut honderden berichten binnen op de site.