AMSTERDAM - Met caravans en paardentrailers mag voortaan 90 kilometer per uur worden gereden. Tot vrijdag mocht met aanhangers tot 3500 kilo 80 kilometer per uur worden gereden. De wijziging komt door nieuwe verkeersregels die vrijdag ingaan.

De nieuwe limiet moet de verkeersdoorstroming ten goede komen. Zo is het verschil met het overige autoverkeer hierdoor kleiner. Ook werd het verkeer opgehouden bij inhaalpogingen tussen auto's met caravan en vrachtwagens.

Omdat voor beiden een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur gold, duurde een inhaalpoging vaak lang. Door de nieuwe regels mogen snorfietsers vanaf vrijdag niet meer mobiel bellen tijdens het rijden. Voor brommers en scooters was mobiel bellen al verboden.

Automatische parkeerschijven

Parkeerschijven mogen alleen nog maar achter de voorruit van de auto worden gelegd. Automatische parkeerschijven, die na de aankomsttijd met de klok meeschuiven, zijn verboden.

De regels voor xenonverlichting zijn ook aangescherpt omdat ze bij verkeerd gebruik de tegenligger kunnen verblinden. Deze lampen mogen alleen nog worden gebruikt in houders die daarvoor zijn gemaakt en de juiste codering hebben.