AMSTERDAM - Hoewel veel mensen gewoon doorfeestten, bleef het drama in Apeldoorn ook in Amsterdam niet onopgemerkt. Veel organisatoren van feesten in de hoofdstad pasten hun programma aan uit respect voor de slachtoffers. Daardoor eindigden de festiviteiten vaak enkele uren eerder dan gepland.

Radio 538 kortte het feest op het Museumplein in. Het grootste evenement in Amsterdam hield om 20.00 uur op in plaats van om 22.00 uur.

De Toppers en Kane hadden zelf al besloten niet op te treden. Ook feesten op het Rembrandtplein, Weteringcircuit en Max Euweplein stopten een of twee uur eerder. Rond acht uur waren veel grote bijeenkomsten afgelopen.

Burgemeester Job Cohen liet de organisatoren zelf bepalen of ze de feesten lieten doorgaan. Hij koos ervoor om niet alle evenementen af te blazen.

Als de vele duizenden feestvierders in de stad tegelijkertijd naar huis zouden moeten, kon de openbare orde in gevaar komen.

Lichtborden

Wel vroeg de gemeente op circa twintig lichtborden aan de bezoekers om naar huis te gaan uit respect voor de slachtoffers in Apeldoorn. Of dat effect had, is onduidelijk. In ieder geval begon de stad vanaf half zeven leeg te lopen, zo liet de politie weten.

Tegen tien uur was een groot deel van de feestgangers vertrokken.

Bij veel evenementen werd een moment stilte gehouden. Dat gebeurde onder meer op het Museumplein en op het Leidseplein. De vlaggen aan gebouwen van de gemeente en de politie hingen vanaf de middag halfstok.

Cohen

Burgemeester Cohen woonde geen festiviteiten bij uit respect voor de slachtoffers van de aanslag. ''Voor mijn gevoel is de dag over'', zei hij 's middags al.

In Amsterdam waren geen officiële evenementen met hoogwaardigheidsbekleders. Als die er wel waren geweest, waren ze niet doorgegaan.

Ondanks de gebeurtenissen in Apeldoorn was het donderdag toch erg druk in Amsterdam. Volgens de politie waren er circa 600.000 mensen. Dat is evenveel als in voorgaande jaren. De Nederlandse Spoorwegen (NS) vervoerde 256.000 bezoekers naar de hoofdstad.

Arrestaties

Tegen tien uur had de politie 174 personen opgepakt. Dat is inclusief de arrestaties tijdens Koninginnenacht. Enkele tientallen mensen waren in de grachten gevallen, maar iedereen kon er weer tijdig uitkomen.

De GGD had ruim vierhonderd keer moeten uitrukken.