AMSTERDAM - Bij het incident donderdagochtend in Apeldoorn tijdens de viering van Koninginnedag, zijn vier doden en 13 gewonden gevallen. Het OM verdenkt de verdachte ervan dat hij een aanslag wilde plegen op de leden van het koninklijk huis.

Nog acht mensen hebben lichte verwondingen, vijf mensen zijn zwaargewond.

Dat werd donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Apeldoorn.

De slachtoffers zijn overgebracht naar zes ziekenhuizen in de regio.

De verdachte, die met zijn auto door de menigte reed en daarbij 23 mensen raakte, is ingerekend en overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij op dit moment geopereerd wordt.

Afzetting

Een 38-jarige verdachte brak op Koninginnedag door een afzetting langs de route waar de koninklijke familie langskwam.

Het leidde tot een slagveld. Een overzicht van de feiten.

Om tien voor twaalf rijdt de verdachte in een zwarte Suzuki Swift met grote snelheid door een afzetting heen. De open bus met de koninklijke familie passeert op dat moment bij het monument 'De Naald'.

Schept mensen

De bestuurder schept in zijn rit vele mensen, die daarna her en der op het wegdek achterblijven. Fotografen en cameramensen moeten opzijspringen, een politieman op een fiets kan de aanstormende auto nog net ontwijken.

De auto boort zich in een dranghek, dat het monument afschermt. De bestuurder is zwaargewond, maar uit een eerste contact met de politie bij het wrak van de auto maakt het openbaar ministerie op dat de man een bewuste actie uitvoerde.

De autoriteiten maken bekend dat vier mensen zijn overleden. Er zijn bovendien dertien gewonden, van wie vijf ernstig.

Zwaargewonden

Onder de zwaargewonden bevindt zich de verdachte, die donderdagmiddag wordt geopereerd, en een lid van de marechaussee. Onder de lichtgewonden is een politieagent. De gewonden worden verzorgd in zes ziekenhuizen in de regio.

De verdachte wordt aangehouden en naar het ziekenhuis vervoerd.

De man is geen bekende van politie/justitie en er is evenmin iets bekend over problemen met zijn geestelijke gezondheid.

Aanslag

Justitie verdenkt de man onder meer van een poging tot het plegen van een aanslag op leden van het koninklijk huis. De verdachte is volgens het OM een 'autochtone' Nederlander. Het is niet zeker of hij alleen handelde.

Ook verdenkt justitie hem van het plegen van moord of doodslag op mensen uit het publiek. Bij het incident stierven vier personen en raakten er dertien gewond, van wie vijf ernstig.

Door deze verdenking van artikel 108 van het Wetboek van Strafrecht is het incident een zaak van nationaal belang geworden, aldus de zegsman van het OM. Daarom is de Nationale Recherche betrokken bij het onderzoek, dat bij de politie Noord- en Oost-Gelderland ligt.

Sporenonderzoek

De politie doet ondertussen sporenonderzoek op de plek des onheils en er wordt huiszoeking verricht bij de verdachte thuis. Voor zover bekend droeg de verdachte geen wapen of explosieven bij zich.

De festiviteiten in Apeldoorn werden gestaakt.

'Keurige man'

De man op wiens naam de auto staat die donderdag op publiek in Apeldoorn inreed, was woonachtig in een appartement aan de Burchtgracht in Huissen. Dat bevestigen buurtbewoners. De politie onderzoekt de woning op de begane grond van het complex.

Volgens de verhuurster van het appartement is de man enkele maanden geleden ontslagen. Hij was 's nachts werkzaam in de beveiligingsbranche en studeerde overdag.

Nadat hij zijn baan had verloren was hij volgens haar niet meer in staat om de huur op te brengen en moest hij de woning ontruimen. Vrijdag zouden nieuwe huurders hun intrek in het appartement nemen.

Buurvrouw

Zijn voormalige buurvrouw, Sandra, omschrijft de man als ''een keurige, beleefde man'' die vrij teruggetrokken leefde. De afgelopen maanden stond hij volgens haar niet meer toe dat er mensen bij hem binnenkwamen.

Ook een bewoner in de omgeving van zijn oude adres in Velp, waar de politie donderdag eveneens aanwezig was, omschrijft de man als ''een heel erg rustige persoon''.

De politie was vanaf 13.30 uur aanwezig bij het appartement in Huissen. ME'ers sloegen een raam in van de woning om naar binnen te gaan.

Bekijk video's van het incident op Zie.nl.