AMSTERDAM - Een zichtbaar aangeslagen koningin Beatrix verscheen donderdagmiddag op televisie met een reactie op het incident in Apeldoorn waarin ze medeleven toont namens de koninklijke familie. Ook de partijen zijn aangedaan door het drama in Apeldoorn.

''Wat begonnen is als een prachtige dag is geëindigd in een vreselijk drama, wat ons allen heel diep heeft geschokt. Wij zijn sprakeloos dat zoiets vreselijks heeft kunnen gebeuren", aldus de koningin donderdagmiddag.
 

Tweede Kamer

De politieke partijen waren verbijsterd over het voorval in Apeldoorn. Woordvoerders van de regeringspartijen lieten donderdag weten dat hun gedachten in eerste instantie uitgaan naar de slachtoffers en hun familie.

In afwachting van de uitkomsten van een onderzoek speculeren ze niet over de achtergrond en oorzaken.

CDA-Kamerlid Liesbeth Spies zag de gebeurtenissen met afschuw en ontzetting op televisie. ''Koninginnedag is een feest. En dat is op deze manier zo ruw verstoord.''

Verbeet

De voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, is zeer geschokt door de gebeurtenis in Apeldoorn.

''De viering van Koninginnedag, die in Apeldoorn en andere gemeenten door velen zo enthousiast was begonnen, is overschaduwd door de verschrikkelijke gebeurtenis op deze dag'', aldus de Kamervoorzitter.
 

Internationaal

Niet alleen Nederland is geschrokken van de zwarte personenauto die in aanwezigheid van de koninklijke familie donderdag op een groep mensen inreed in Apeldoorn. Ook de Amerikaanse nieuwszender CNN vond de gebeurtenis 'breaking news'.

Bovenaan de website van CNN staat een grote gele balk, met het nieuws in zwarte letters. Ook de internationale persbureaus zoals Reuters en DPA besteden aandacht aan de gebeurtenis.

Balkenende


Premier Jan Peter Balkenende is ''diep geschokt'' door ''de afschuwelijke gebeurtenis'' in Apeldoorn.

''Het is een trieste dag. Koninginnedag zou eigenlijk een feestdag moeten zijn. We leven mee met de betrokkenen en de familie.''

Dat zei de premier, die er aangeslagen uitzag, donderdagmiddag in een korte verklaring na aankomst op Rotterdam Airport.

Balkenende had na zijn landing direct telefonisch contact gehad met koningin Beatrix. Zij was diep geschokt, zei hij. Balkende leeft ook met haar en de familie mee.

Balkenende zat op het moment dat het misging in Apeldoorn in het vliegtuig. Hij was rond 11 uur vertrokken uit de Poolse hoofdstad Warschau, waar hij de afgelopen dagen een bijeenkomst van christendemocraten had bijgewoond.

Donderdagmiddag kwam de premier aan in Apeldoorn.

PVV

De PVV-fractie is ontsteld over het feit dat er slachtoffers zijn gevallen, zegt Tweede Kamerlid Raymond de Roon.

''Ons medeleven gaat uit naar deze mensen, familie en naasten. Diepgaand onderzoek is nodig naar de toedracht en daarbij moet ook aan de orde komen of de beveiliging en afzetting voldoende is geweest.''

SGP

SGP-voorman Bas van der Vlies sprak donderdag zijn afschuw uit over de gebeurtenissen in Apeldoorn.

''Mijn oprechte deelneming gaat uit naar de getroffen gezinnen en de koninklijke familie. Dit is een schaduw op iets wat een plezierige en geweldige dag had moeten zijn'', zei Van der Vlies.

''Dat deze gebeurtenis consequenties heeft voor de komende vieringen is iedereen duidelijk. Dat is een uiterst vervelend perspectief'', aldus de politicus.

Verdonk

Tweede Kamerlid Rita Verdonk heeft met grote verslagenheid en verbijstering de gebeurtenissen in Apeldoorn gevolgd.

''Dit prachtige volksfeest zal voortaan getekend blijven door de afschuwelijke gebeurtenissen van vandaag'', aldus Verdonk. Verder stelde zij met haar gedachten bij de gewonden en de nabestaanden van de overledenen te zijn.

VVD

De VVD heeft geschokt gereageerd op het drama in Apeldoorn tijdens Koninginnedag.

Fractievoorzitter Mark Rutte van de liberalen in de Tweede Kamer noemde het donderdag ''vreselijk voor de slachtoffers en heel erg dat een nationale feestdag op zo'n gruwelijke wijze moet eindigen''.

ChristenUnie

De ChristenUnie is diep geschokt dat op wrede wijze de viering van Koninginnedag in Apeldoorn is verstoord en het een dag van rouw is geworden.

Vicefractievoorzitter Joël Voordewind van de kleinste regeringspartij stelt sprakeloos te zijn, omdat zoals het zich nu laat aanzien vier mensen hun leven hebben verloren door een opgezette actie van een enkeling.
 

Barroso

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft donderdag verklaard diep geschokt te zijn door het nieuws over de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Koninginnedagviering in Apeldoorn.

''Namens de Europese Commissie wil ik bij deze mijn meest oprechte condoleances aanbieden aan de families van de dodelijke slachtoffers en mijn steun betuigen aan de gewonden en hun families en aan de gehele Nederlandse bevolking in deze moeilijke tijd'', aldus Barroso.

Van Rompuy

De Belgische premier Herman Van Rompuy heeft zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende donderdag zijn medeleven betuigd wegens de gebeurtenissen in Apeldoorn.

In een verklaring spreekt hij over ''een laffe moord die het hart van Nederland heeft willen treffen, de monarchie''.

Antillen

De Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage heeft een brief naar koningin Beatrix gestuurd om haar medeleven te betuigen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Apeldoorn.

De Antilliaanse premier schrijft: ''De afschuwelijke gebeurtenis in Apeldoorn heeft ons allen op de Nederlandse Antillen diep geschokt.''

''Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden en naar u, uw familie en allen die getuige zijn geweest van dit drama.'' ''Dat een dag die zo mooi begon, zo droevig moest eindigen.''

Aartsbisschop

Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht heeft vanuit Lourdes laten weten diep geschokt te zijn over de gebeurtenissen in Apeldoorn.
 

Campagnes stilgelegd

Politieke partijen in Nederland hebben besloten om de campagneactiviteiten voor de Europese verkiezingen tot nader order stil te leggen. Campagneleiders hebben dat donderdag besloten na de gebeurtenissen in Apeldoorn, aldus een woordvoerder van het CDA.

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland heeft een telefoonnummer opengesteld waar mensen terechtkunnen naar aanleiding van het incident in Apeldoorn.

Tot 20.00 uur donderdagavond kan iedereen die daar behoefte aan heeft bellen met 0900-0101 om hun hart te luchten over het incident dat aan vier mensen het leven kostte.

Condoleances

Op internet is een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers van het incident in Apeldoorn.

Om kwart voor vijf hadden al duizenden mensen een berichtje achtergelaten. Er komen honderden condoleances per minuut binnen.

Op de website condoleanceregister.com kunnen mensen uiting geven aan hun gevoelens over het bizarre incident. De meesten reageren met afschuw over het drama.