RIJSWIJK - In Amsterdam gaan de activiteiten voor Koninginnedag voorlopig gewoon door, ondanks het incident in Apeldoorn waarbij twee doden vielen. De gemeente Rotterdam heeft alle officiële festiviteiten voor Koninginnedag wel opgeschort.

De afgelastingen zijn vanwege het incident in Apeldoorn waarbij een auto dwars door de menigte reed en daarbij twee doden en 21 gewonden veroorzaakte.

Alle activiteiten waarbij de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb aanwezig zou zijn in de Maasstad, gaan niet door.

Amsterdam

Over een besluit in Amsterdam, is lang overleg geweest. In de hoofdstad zijn duizenden mensen op de been en als alle evenementen worden afgelast, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties.

Voorlopig gaan de feesten in Amsterdam gewoon door, maar worden ze wel ingekort.

Zo is er zang en dans op het Leidscheplein en het Rembrandtplein en op het Museumplein is een groot concert van Radio 538 aan de gang.

Radio 538 gaat het feest op het Museumplein in Amsterdam inkorten. Helemaal afgelast wordt het evenement dus niet. Dat heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt.

Omdat de evenementen in Amsterdam geen  officiële activiteiten zijn, valt het ook niet af te gelasten. Sommige artiesten geven wel aan dat ze niet meer willen optreden uit respect voor de slachtoffers, zoals De Toppers en Kane.

Volgens de NOS zijn maar weinig mensen die in Amsterdam aan het feesten zijn, op de hoogte van het incident in Apeldoorn.

Oranjeverenigingen

De Bond van Oranjeverenigingen adviseert alle oranjeverenigingen om de openbare optredens af te gelasten.

Dat zei voorzitter Michiel Zonnevylle van de bond donderdag.

''De oranjeverenigingen adviseer ik om in overleg te treden met het lokaal bestuur om te besluiten de openbare optredens af te lasten. Laat zaken als vrijmarkten gewon langzaam aflopen, maar nieuwe openbare optredens, zoals concerten niet meer doorgaan'', aldus Zonnevylle.

Steden

In Maastricht, Eindhoven en Breda worden in verband met het incident in Apeldoorn de lopende festiviteiten op gepaste wijze voortgezet. Burgemeester en wethouders hebben wel de officiële activiteiten geannuleerd. In Breda hangen de vlaggen halfstok en zijn de wimpels weggehaald.

De burgemeesters Gerd Leers (Maastricht), Rob van Gijzel (Eindhoven) en Peter van Velden (Breda) reageren met afschuw.

Ze zijn geschokt en uiten medeleven naar de slachtoffers en hun familieleden. Maastricht en Tilburg hebben de vuurwerkshows voor donderdagavond afgelast.

Koninginnedagconcert

Het Residentieorkest heeft het traditionele Koninginnedagconcert afgelast in verband met de gebeurtenissen in Apeldoorn.

Dat heeft de gemeente Den Haag donderdagmiddag laten weten. Het orkest zou in de Anton Philipszaal onder andere het stuk Sheherazade ten gehoren brengen.

Den Haag gelast overigens de lopende activiteiten zoals vrijmarkten niet af. Het is aan de individuele organisatoren om te besluiten of zij door willen gaan met feesten, vindt de gemeente.

Compensatie

Het Haagse college laat weten erg geschokt te zijn door gebeurtenissen in Apeldoorn.

Voor de mensen die een kaartje hadden gekocht wordt een passende compensatie gezocht, meldde een woordvoerder van het Residentieorkest.

''We zoeken nog naar een oplossing. Misschien bieden we mensen de mogelijkheid om een ander concert van het orkest te bezoeken met hun kaartje voor het Koninginnedagconcert. Als mensen per se hun geld terug willen, kunnen we dat overwegen.''