LONDEN - Donderdag is een einde gekomen aan zes jaar Britse militaire aanwezigheid in Irak. Rond het middaguur droegen de strijdmachten het stokje over aan de Amerikanen.

Dat gebeurde tijdens een ceremonie in Basra waar de vlag van de Britse legereenheid werd neergehaald.

De Britse brigadier Tom Beckett zei Irak te verlaten met zijn kin omhoog.

Verdrietig

''We zijn verdrietig dat we onze Iraakse vrienden moeten verlaten, maar we weten dat we onze taak gedaan hebben en dat we dat goed gedaan hebben.''

De overdracht vond een maand eerder plaats dan gepland. Vorige maand werd begonnen met de terugtrekking uit Irak. Toen werd het Britse commando in het zuiden van Irak overgedragen aan de Amerikaanse strijdkrachten.

Brown

Ook de Britse premier Gordon Brown sprak van een succesvolle missie. ''Groot-Brittannië kan trots zijn op de erfenis die we nalaten.''

Hij verklaarde het hoofdstuk van de Britse aanwezigheid in Irak voor gesloten. Volgens de premier moet nu gewerkt worden aan het verbeteren van de relaties tussen de twee landen.

Ceremonie

Kort voor de machtsoverdracht hielden de Britten in Basra een ceremonie om de doden te herdenken. In de afgelopen zes jaar kwamen 179 Britten om. Groot-Brittannië viel samen met de VS in maart 2003 Irak binnen om dictator Saddam Hussein te verdrijven.