AMSTERDAM - Het gezelschap van de koninklijke familie dat het land in gaat om Koninginnedag te vieren, is zo groot geworden dat gemeenten moeite hebben de kosten van de ontvangst te dragen.

De koninklijke familie is donderdagochtend even na 10 uur in Apeldoorn aangekomen. Daar viert de familie Koninginnedag. Ook voor Apeldoorn was het organiseren van het evenement een behoorlijke kostenpost met 6,5 ton.

Koningin Beatrix en haar gevolg werden welkom geheten door burgemeester Fred de Graaf (al sinds 1981 burgemeester) en commissaris van de Koningin in Gelderland Clemens Cornielje.

"Apeldoorn doet er een schepje bovenop", Dat zei burgemeester Fred de Graaf in zijn officiële welkomstwoord tegen koningin Beatrix en de rest van de familie.

Groot gezelschap

Het aantreden van prins Willem- Alexander als koning zou een goed moment zijn om de omvang van het gezelschap, dat ieder jaar het land in gaat, terug te brengen.

Dat stelt de voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, Michiel Zonnevylle, in een interview dat de Volkskrant donderdag publiceerde.

Troonwisseling

''Een troonswisseling is een goed moment om daar over na te denken'', aldus Zonnevylle.

''Je kunt je afvragen of alle neven en nichten erbij moeten zijn. Hoe groot moet die bus zijn? Puur om praktische redenen. Het geeft een hoop gedoe.

De beveiliging ziet er heel anders uit dan begin jaren tachtig en de kosten zijn hoog, moeilijk op te brengen voor kleine gemeenten.''

Prins Bernhard

Prins Bernhard, de zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, is donderdag niet van de partij in Apeldoorn, waar de koninklijke familie Koninginnedag viert.

De prins is nog herstellende van een darmoperatie. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Vorig jaar moest prins Bernhard ook verstek laten gaan bij de viering van Koninginnedag. Ook toen was hij herstellende van een darmoperatie.

ZIE OOK:

NU-foto 'Koninginnedagspecial'

Koninginnedag 2009