MEXICO-STAD/BERN/LIMA - De Mexicaanse griep is inmiddels opgedoken in elf landen. Ook in Zwitserland en Peru blijken mensen te zijn besmet met de dodelijke ziekte.

Dat maakten de autoriteiten in de beide landen donderdag (Nederlandse tijd) bekend.

De Zwitserse patiënt ligt in een ziekenhuis in de noordelijke stad Baden, bij de grens met Duitsland. Hij was onlangs teruggekeerd uit Mexico.

Peru

In Peru is een Argentijnse vrouw besmet met het H1N1-virus. Ook zij had een bezoek gebracht aan Mexico. Tijdens de terugvlucht naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires werd ze ziek, waarop het vliegtuig landde in Peru.

De vrouw ligt in quarantaine in een ziekenhuis in de havenstad Callao, nabij de Peruviaanse hoofdstad Lima.

Mexico

Mexico, waar het virus uitbrak, is het zwaarst getroffen door de griep. De ziekte is inmiddels vastgesteld bij 99 mensen, van wie acht zijn overleden. De Mexicaanse regering houdt echter rekening met ongeveer 2500 besmettingen en spreekt van 176 verdachte sterfgevallen.

De Europese Commissie vreest dat de Mexicaanse griep ook in Europa mensen het leven zal kosten. Het is niet de vraag of mensen in Europa zullen overlijden, maar hoeveel, zei de topambtenaar voor gezondheidszaken Robert Madelin.

De 39-jarige vrouw die als eerste bezweek aan de Mexicaanse griep, heeft dagenlang hulp gezocht. De laatste acht dagen van haar leven ging ze van kliniek naar kliniek, maar niemand wist wat ze had.

De vrouw uit de Mexicaanse deelstaat Oaxaca stierf kort nadat ze met spoed was opgenomen in het ziekenhuis. Pas tien dagen daarna konden experts vaststellen dat ze was bezweken aan Mexicaanse griep.

De vrouw dacht dat ze een zware longontsteking had opgelopen. ''Ze ging naar verscheidene klinieken en artsen stelden verschillende diagnoses'', zei de Mexicaanse epidemioloog Miguel Angel Lezana.

Herstel van de Mexicaanse griep vereist snel ingrijpen met antivirale medicijnen. Bovendien moeten patiënten met beademingsapparatuur worden geholpen.

Spoedberaad

Om de gevolgen van het virus binnen de perken te houden, komen de 27 Europese ministers van Volksgezondheid donderdagmiddag in Luxemburg bijeen voor een spoedberaad.

De bewindslieden, onder wie minister Ab Klink namens Nederland, zullen onder meer bekijken of er reisadviezen nodig zijn. Frankrijk heeft erop aangedrongen vluchten naar Mexico voorlopig te schrappen, maar de kans dat de ministers zo'n drastisch besluit nemen, lijkt klein.