NEW YORK - Het archief van de Amerikaanse mensenrechtenactivist Martin Luther King is te koop. De collectie, waaronder een kladje van zijn toespraak 'I have a dream', moet volgens veilinghuis Sotheby's ongeveer 30 miljoen dollar opbrengen.

Het archief, nu nog in bezit van de familie van King, is tot 8 september te zien in het veilinghuis van Sotheby's in New York. Volgens een woordvoerder wordt uitgekeken naar een koper die de stukken zal tentoonstellen.

De collectie bevat, naast het kladje van Kings beroemdste toespraak, onder meer een serie boeken over Gandhi, aantekeningen voor preken en een uitnodiging voor de begrafenis van president John F. Kennedy.

King, die streed voor de gelijke behandeling van zwarten en blanken in de VS, opende in de jaren zestig miljoenen blanke Amerikanen de ogen voor de slechte behandeling die hun zwarte landgenoten veelal kregen en veroorzaakte een kentering in de Amerikaanse wetgeving ten gunste van raciale gelijkheid. De predikant werd op 4 april 1968 vermoord.