GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft woensdagavond de alarmfase voor de Mexicaanse griep verhoogd. Er is nu sprake van alarmfase 5, de laatste fase voordat gesproken kan worden over een pandemie. Dat maakte de voorzitter van de WHO bekend.

Het verhogen van de alarmfase is vooral een signaal aan overheden en de farmaceutische industrie.

Volgens de WHO moeten alle landen ter wereld zich klaarmaken voor de uitbraak van een pandemie.

Pandemie

Alarmfase 5 geeft aan dat een pandemie op handen is en dat de tijd om voorbereidingen te treffen nog kort is. Volgens voorzitter Margaret Chan ontwikkelt de Mexicaanse griep zich snel. ''Griepvirussen zijn berucht om de snelle mutaties en het onvoorspelbare gedrag.''

Volgens Chan is het te vroeg voor fabrikanten om te stoppen met de productie van de gewone griepprik en te werken aan een vaccin tegen de Mexicaanse griep.

''Er is een mogelijkheid dat dit virus uitsterft en verdwijnt'', aldus Chan. Verschillende bedrijven hebben al aangegeven te zullen werken aan een vaccin tegen deze griep, zodat mensen niet meer ziek worden.

WHO

De WHO benadrukte tevens dat het geen probleem is om varkensvlees te eten.

De Mexicaanse griep is een menselijk virus, dat bestaat uit een mengsel van het 'gewone' griepvirus, het vogelgriepvirus en het varkensgriepvirus.

Dat laatste aspect zorgt ervoor dat sommige landen varkensvlees bannen. Egypte heeft zelfs aangekondigd alle varkens te ruimen uit angst voor het virus.

Ook gaf Chan Mexico een compliment omdat het land de uitbraak van het zogeheten H1N1-virus zo goed heeft afgehandeld. Volgens haar heeft Mexico de afgelopen dagen ''openheid en transparantie'' getoond.

Nederland

Alarmfase 5 voor de Mexicaanse griep geldt ook voor Nederland, al gebeurt er voorlopig in ons land nog niets. Dat meldde een woordvoerder van het RIVM woensdag.

Bij alarmfase 5 mogen de autoriteiten onder andere beginnen met het verspreiden van medicijnen naar bijvoorbeeld apothekers.

Omdat in Nederland nog geen besmettingsgevallen zijn, komen de autoriteiten vooralsnog niet in actie.

Nederland is wel klaar voor een eventuele pandemie of uitbraak van de Mexicaanse griep.

Mariniers VS

Ook de Amerikaanse strijdkrachten zijn niet immuun voor de Mexicaanse griep. Een marinier is in het zuiden van de staat Californië besmet geraakt met het virus.

Dertig van zijn collega's zijn in quarantaine geplaatst omdat zij met hem in contact zijn geweest. Dat maakte de marine woensdag bekend.

De mariniers moeten vijf dagen in afzondering blijven. Als ze in die periode geen symptomen van griep vertonen, mogen ze weer aan het werk.

De besmette marinier is niet in Mexico geweest en moet dus besmet zijn geraakt door iemand anders die het virus bij zich droeg. Mexico is de brandhaard van de epidemie.

Vooralsnog zijn er geen andere verdachte gevallen binnen de Amerikaanse strijdkrachten opgedoken.