WARSCHAU - Premier Jan Peter Balkenende heeft hard uitgehaald naar socialisten die menen dat er een sterkere staat nodig is wegens de recessie en kredietcrisis.

''Het is fout te denken dat een sterkere staat de oplossing is. Socialisten die dat zeggen zijn vergeten waar dat toe leidt'', zei Balkenende woensdag in Warschau bij het grootste verkiezingscongres van de Europese christendemocratische partij ooit.

''Polen weet waar een sterke staat toe leidt'', zei Balkenende, doelend op het voormalige communistische regime.

Grap

''Wie nu zegt: 'we zijn allen socialisten', heeft het verkeerd begrepen. Dat is een goede grap, niet meer dan dat'', aldus Balkenende. Volgens de premier is een 'morele renaissance nodig' in onder meer de financiële sector. Hij pleit daarom voor een Europese 'morele agenda'.

Balkenende en zo'n vijftien andere christendemocratische leiders hamerden bij het verkiezingscongres op de grote kracht van de Europese christendemocratische partij.

''We zijn de grootste Europese politieke partij. En eigenlijk de enige die zo mag heten'', sneerde Balkenende naar de Europese socialistische en andere partijen.

Verkiezingen EU

De CDA-leider, die na de Poolse gastheer premier Donald Tusk opmerkelijk als eerste van zo'n tien premiers mocht spreken, hamerde vooral op Europese samenwerking voor economie en klimaat.

''Onze kinderen verdienen sterke actie tegen de klimaatveranderingen'', sprak Balkenende.

De premier en vele honderden andere christendemocratische toppolitici bij het congres stellen donderdag het programma vast voor de Europese parlementsverkiezingen begin juni.

De tekst pleit voor nauwere samenwerking bij economische herstelplannen, bij financieel toezicht, bij de strijd tegen terrorisme, bij het tegengaan van illegale immigratie en nog veel meer onderwerpen.

Belastingdruk

Het programma wil ook lagere belastingdruk in Europa, die nog steeds tot de hoogste van de wereld behoort.

''De verlaging moet mensen prikkelen om meer te werken, te sparen en te investeren in Europa'', aldus de tekst.