DEN HAAG - Een transparant gezichtsmasker beschermt het beste tegen vreemdelingen die tijdens hun gedwongen uitzetting schreeuwen, spugen en bijten.

Het masker is het meest effectief en voldoet aan de vier criteria: een vrije ademhaling en bloedcirculatie, snelle verwijderbaarheid, een humane uitstraling en comfort.

Dat blijkt uit een onderzoek van instituut TNO naar de meest geschikte middelen, dat is gedaan op verzoek van de commandant van de marechaussee.

Proef

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) meldde de conclusies woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De marechaussee begeleidt de uitzettingen.

Volgens Van Middelkoop is er een relatieve toename van het aantal keren dat vreemdelingen zich ''met succes'' verzetten tegen hun uitzetting.

Daarom is het volgens hem noodzakelijk een beschermingsmiddel te gebruiken. Hij is van plan een proef te laten uitvoeren met een transparant gelaatsscherm. De commissie integraal toezicht op terugkeer (CITT) zal toezicht houden op de proef.

Humaan

TNO onderzocht in totaal twaalf mogelijke middelen. Naast het transparante masker waren dat een flexibel half masker, een hard half masker, een hoofdkap, kinband, nekkraag, zachte helm, blinddoek, drogeren, mondtape, kussen op het gezicht en een mondprop.

Een aantal middelen mag niet gebruikt worden, omdat het de ademhaling beïnvloedt.

Van de bruikbare middelen waren de maskers het meest effectief, waarvan het transparante exemplaar het best voldeed aan alle criteria.

Dit masker is het minst zichtbaar voor de bemanning en andere passagiers en heeft daarom de meest humane uitstraling.