BERLIJN - Het aantal Europeanen met Mexicaanse griep neemt toe. Zeker negentien personen zijn besmet, werd woensdag bekend. Allemaal hebben ze last van ''lichte symptomen''.

De patiënten komen uit Duitsland (drie), Spanje (tien) en Groot-Brittannië (vijf) en Oostenrijk. In Nederland zijn wel mensen getest op het virus, maar niemand is besmet.

In Spanje is ook iemand ziek geworden die niet in Mexico is geweest. Tot nog toe waren alle besmettingen te herleiden naar Mexico, waar de griep eind vorige week opdook.

Nederland

Nederland is goed voorbereid als de Mexicaanse griep ook hier zou opduiken. Voor grote bezorgdheid is op dit moment geen reden. De overheid is wel ''superalert'', zei minister Ab Klink van Volksgezondheid woensdag.

Als de Mexicaanse griep zich in Nederland zou verspreiden, moeten artsen de naam registreren van iedereen die besmet raakt.

Die meldingsplicht is nodig om familieleden en andere naasten van getroffenen op te sporen.

Tamiflu

Zij krijgen dan het preventieve medicijn Tamiflu om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De aangifteplicht valt volgens Klink binnen de bevoegdheden van de wet.

''Op het moment dat er gevaar is voor derden, kan dat.''

Er zijn meer dan 4 miljoen kuren Tamiflu beschikbaar. Dat moet voldoende zijn. Uit onderzoek is gebleken dat zo'n 25 procent van de bevolking ziek kan worden. Door Tamiflu worden de gevolgen van de besmetting korter en minder hevig.

Mexico en VS

Het virus kan van mens op mens worden overgedragen, maar in Europa leek dat tot nog toe niet te zijn voorgekomen door intensieve controles.

Woensdag viel de eerste dode buiten Mexicaans grondgebied. Dat gebeurde in de Amerikaanse staat Texas, waar de ouders van een 2-jarig Mexicaans jongetje medische hulp zochten voor hun zoon.

Tot nu toe waren alleen in Mexico mensen overleden.

Volgens schattingen zijn ongeveer 160 Mexicanen omgekomen door het zogeheten H1N1-virus.

Van zeven Mexicanen is het zeker dat zij door de Mexicaanse griep zijn gestorven, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Zeker 2500 Mexicanen raakten besmet. De meeste patiënten hebben slechts milde symptomen.

Ook in de Verenigde Staten zijn een flink aantal mensen besmet geraakt met de nieuwe griepvorm. Tot nu toe zijn er 91 besmettingen bevestigd.

Obama

De autoriteiten verwachten dat dit aantal nog toe zal nemen. President Barack Obama, die een week geleden in Mexico was, vertoont volgens het Witte Huis geen symptomen.

Obama noemde de uitbraak van de Mexicaanse griep woensdag een ''ernstige situatie'' die de ''uiterste voorzorgsmaatregelen'' vereist.

Van een Amerikaans reisverbod is echter nog geen sprake. Ook de WHO vindt zo'n verbod niet nodig, ondanks dat het instituut dinsdag de alarmfase voor de griep verhoogde van drie naar vier.

EU

De Europese Unie spreekt donderdag over een mogelijk reisadvies, op verzoek van Parijs. De Franse autoriteiten pleiten voor een vliegverbod naar Mexico.

De EU-ministers van Volksgezondheid vergaderen in Luxemburg over de situatie rond de Mexicaanse griep.

Volgens de WHO is er nog geen reden tot ontspanning wat betreft de griep. Er is geen bewijs dat het virus zich langzamer verspreidt. Daarom is het niet uitgesloten dat de WHO de alarmfase nog zal verhogen naar vijf, wegens een mogelijke wereldwijde epidemie.

Egypte

Egypte besloot ondertussen wel tot het nemen van rigoreuze stappen. Het land besloot alle varkens te gaan slachten uit angst voor de griep. Egypte telt 300.000 tot 400.000 varkens, die door de christelijke minderheid worden gehouden en gegeten.

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert vanaf woensdag de term Mexicaanse griep in plaats van varkensgriep. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

De verandering is ingegeven door een beslissing van het zogeheten Outbreak Management Team, een groep van deskundigen die woensdag over de griep vergaderde. Het RIVM is lid van deze adviesgroep.

De term Mexicaanse griep past volgens de zegsman beter in het rijtje namen van eerdere griepsoorten als Hong Kong griep en Spaanse griep.

Varkensgriep was al geen adequate term, omdat het gaat om een menselijk griepvirus, dat bestaat uit een mengsel van het 'gewone' griepvirus, het vogelgriepvirus en het varkensgriepvirus.