PEKING - In de Chinese hoofdstad Peking zijn woensdagochtend de onderhandelingen over het omstreden wapenprogramma van Noord-Korea begonnen. Diplomaten van zes landen, die tot en met vrijdag vergaderen, hopen een oplossing te vinden voor de internationale crisis die de nucleaire ambities van het Noord-Koreaanse regime hebben veroorzaakt.

Aan de bijeenkomst doen vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, China, Rusland, Japan en Noord- en Zuid-Korea mee. Het is voor het eerst dat deze direct betrokken landen gezamenlijk overleggen.

De deelnemers werden verwelkomd door de Chinese vertegenwoordiger Wang Yi. Het delegatielid riep op tot een vredige oplossing van het conflict dat al tien maanden duurt.

Crisis

De hoogopgelopen crisis over de kernwapenplannen van het regime in Pyongyang ontstond in oktober vorig jaar, toen bleek dat de Noord-Koreanen een geheim nucleair wapenprogramma hadden. Kort daarop besloot Pyongyang een lang gesloten kerncentrale weer in werking te stellen. Ook stuurde het land de wapeninspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) naar huis.

Noord-Korea zegt de wapens nodig te hebben als 'afschrikwekkend middel' om zo een aanval van de Verenigde Staten te voorkomen. De Amerikaanse president Bush brandmerkte het stalinistische Noord-Korea op zijn beurt tot lid van de 'as van het kwaad'.

Volgens de Amerikanen bedreigt het regime in Pyongyang de wereld door de ontwikkeling van kernwapens en steun aan het terrorisme.