LEEUWARDEN - Een 81-jarige man uit Leeuwarden moet tien jaar de cel in wegens het seksueel misbruiken van kinderen. Die straf legde de rechtbank hem woensdag op.

De man heeft tussen 2004 en 2008 ontucht gepleegd met jongetjes in zijn flat in Leeuwarden.

De man is eerder veroordeeld voor dezelfde feiten in Amsterdam en het Friese dorp Bakhuizen.

De straf is twee keer zo hoog als het Openbaar Ministerie (OM) eerder had geëist. De rechtbank legde de man een hoge celstraf zonder tbs op, omdat zij behandeling in een kliniek zinloos acht.

''De man is nietsontziend weer in de fout gegaan. Spoedige terugkeer naar de samenleving is niet wenselijk. Kinderen moeten beschermd worden tegen hem'', aldus de rechter.

Oppas

De man verleidde op 'traditionele' wijze - met snoepjes, energiedrank en geld - de vier kinderen, die toen allen jonger dan twaalf waren. Hij bekende dit tijdens de rechtszitting. S. kwam geregeld bij de families over de vloer en mocht van de ouders op de kinderen passen.

Met de kinderen zou de man onder meer aan poep- en plasseks hebben gedaan en hij zou met ze langs de hoerenbuurt in Leeuwarden zijn gegaan. Ook moesten de kinderen erotische verhalen voorlezen en dwong hij ze onderling seks te hebben.