AMSTERDAM - Medici moeten mensen die besmet zijn met de Mexicaanse griep op naam registreren. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft deze aangifteplicht woensdag aangekondigd.

Familieleden en andere omstanders van mensen die zijn besmet met het griepvirus, zullen volgens hem het preventieve medicijn Tamiflu krijgen.

Tot nu toe gold de regel dat mensen die met het virus zijn besmet, op regionaal of plaatselijk niveau worden geregistreerd. Klink heeft ervoor gekozen dat dat nu ''op naamsniveau'' moet gebeuren.

Geen bezorgdheid

Klink benadrukte dat er in Nederland geen redenen zijn voor grote bezorgdheid. Er zijn hier nog geen gevallen van besmetting bekend. ''Maar we zijn wel superalert'', zei de minister.

Nu de griep in Europa is opgedoken, acht de minister de kans aanwezig dat die ook in Nederland zal komen. Hij benadrukte dat de vorm in de ons omringende landen 'mild' is.

Volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) kan een virus tijdens zijn rondgang nog wel veranderen.

Hij zei verder dat er zeven mensen die uit Mexico naar ons land kwamen zijn getest. De vijf van wie de test zijn afgerond, zijn allemaal negatief. Coutinho zei nog eens dat het dragen van mondkapjes hoogst waarschijnlijk geen effect heeft.

Medicijnen

Rouvoet wees erop dat deskundigen zeggen dat ons land met 4,5 miljoen doses aan antivirale middelen voldoende voorraad heeft.

Uit onderzoek is gebleken dat zo'n 25 procent van de bevolking ziek kan worden. Door Tamiflu worden de gevolgen van de besmetting korter en minder hevig.

De beroepsorganisatie van apothekers KNMP stelt dat de virusremmer Tamiflu die via internet te koop is vaak te duur en van slechte kwaliteit is.

Volgens de organisatie heeft het bovendien geen zin om het middel preventief te slikken om besmetting met het varkensgriepvirus te voorkomen.

Amerika

In Amerika bezweek woensdag een bijna 2-jarige peuter aan de Mexicaanse griep. Het kind kwam uit Mexico. Hij kreeg een zware behandeling tegen griep in een ziekenhuis in de stad Houston. Dat meldde een gezondheidsfunctionaris in Houston woensdag.

De jongen was met zijn ouders op bezoek in de VS. Het gaat om het eerste sterfgeval door de ziekte buiten Mexico. Met de familieleden van het slachtoffertje zou niets aan de hand zijn.

Geen ontspanning

De wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet geen reden voor ontspanning wat betreft de varkensgriep. Volgens de WHO is er geen bewijs dat de verspreiding van het virus zich verlangzaamt.

Griepdeskundige Keiji Fukuda van de VN-organisatie stelde woensdag dat het niet is uitgesloten dat de WHO alarmfase 5 moet instellen wegens een mogelijke dreiging van een wereldwijde epidemie. De WHO kent in totaal zes fases.

Vluchten EU

De Europese Unie overweegt een reisverbod voor Mexico in verband met de uitbraak van de Mexicaanse griep. Europees Commissaris Benita Ferrero-Waldner (Buitenlandse Zaken) heeft dat woensdag gezegd.

''Ze overwegen een stop op alle reizen naar Mexico en het desinfecteren van vliegvelden'', zei ze tegen het persbureau Reuters.

Donderdag komen de EU-ministers van Volksgezondheid bijeen in Luxemburg om zich over de situatie rond de Mexicaanse griep te beraden.

Europa

Het totale aantal bevestigde besmettingen in Europa kwam woensdag op negentien. Drie gevallen in Duitsland, een in Oostenrijk, tien in Spanje en vijf in Groot-Brittannië.

De Spaanse minister van Volksgezondheid zei dat een van de besmette personen in Spanje niet recentelijk in Mexico is geweest, het land waar de wereldwijde uitbraak begon. Ruim vijftig verdachte gevallen in Spanje worden nog onderzocht.

De woordvoerster van de Europese Commissie stelde dat het allemaal "lichte gevallen" zijn.

Slachting varkens

Egypte gaat alle varkens in het land slachten uit vrees voor de Mexicaanse griep. De minister van Volksgezondheid heeft daartoe opdracht gegeven, meldde het Egyptische staatspersbureau Mena woensdag.

De massaslachting begint deze woensdag al. Het is onbekend hoe lang het duurt om de klus te klaren.

Naamsverandering

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benoemt de griepvariant die begon in Mexico voortaan als Mexicaanse griep, niet langer als varkensgriep.

Het RIVM wijst erop dat het nieuwe virus naast delen van het bekende varkensgriepvirus, ook delen van het vogelgriepvirus en menselijk griepvirus bevat.