AMSTERDAM - Dit jaar krijgen 3572 Nederlanders een koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen voorafgaand aan Koninginnedag.

Dat meldt het Kapittel voor de Civiele Orden, dat de aanvragen van lintjes toetst.

Enkele bekende Nederlanders die dit jaar in het zonnetje worden gezet zijn televisiepresentator Karel van de Graaf, kleinkunstenaar Frank Sanders en Candlelight-presentator Jan van Veen.

Vrijwilligers

De lintjes zijn een erkenning van verdiensten voor de Nederlandse samenleving. Vorig jaar was er voor het eerst sinds 2005 een daling van het aantal gedecoreerden. Nu is er weer een lichte stijging: 24 meer dan vorig jaar.

De meeste ontvangers, 3489, zijn vrijwilligers. Ruim een derde is vrouw: 1181. Ook de voorgaande jaren lag het aantal vrouwen op ongeveer een derde; in 2003 was dat nog een kwart. Op de Nederlandse Antillen en Aruba krijgen 39 personen een lintje, zeven minder dan vorig jaar.

Exceptioneel

Twaalf mensen, allen mannen, worden voor hun 'zeer exceptionele verdiensten' voor de samenleving gedecoreerd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Het gaat dan om mensen die uitmuntende prestaties hebben geleverd op hun vakgebied. De overige 3560 worden onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau.

Onder de twaalf gedecoreerden in de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn tien hoogleraren. Het gaat om onder anderen borstkankerspecialist Jan Klijn, sociaal psycholoog Bram Buunk en wetenschapsfilosoof Theo Kuipers.

Ook musicus en componist Erik van der Wurff, die al meer dan veertig jaar Herman van Veen op de piano begeleidt, valt de eer van een onderscheiding in de Orde van de Nederlandse Leeuw te beurt.

Verdienstelijk

Lagere onderscheidingen zijn er, naast die voor vrijwilligers, voor Nederlanders die zich op talloze andere manieren verdienstelijk hebben gemaakt.

Zij zijn van diverse pluimage: onder anderen Rijdende Rechter Frank Visser, historicus Frank Ankersmit, plastisch chirurg Moshe Kon, directeur van het Amsterdamse waterfiets- en rondvaartbootbedrijf Canal Company Felix Guttmann, oud-directeur van de Joodse Gemeente Amsterdam David Serphos, oud-directeur van Staatsbosbeheer Kees Vriesman en schrijfster Marion Bloem.

De oudste persoon die dit jaar een lintje krijgt is een 92-jarige man uit Doorn. Hij heeft zich vanaf medio jaren vijftig onder meer ingezet voor de scouting, de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers en de vereniging Contact Oud Mariniers.

De jongste gedecoreerde is een 33-jarige man uit Welsum, die actief is in de hervormde gemeente en een zorgboerderij runt die dagbesteding voor Apeldoornse gehandicapten verzorgt.