PYONGYANG - Noord-Korea heeft woensdag gedreigd met een nucleaire test, als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich niet verontschuldigt voor het opleggen van sancties.

Dat liet de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken weten, berichtte staatspersbureau KCNA.

Het stalinistische land dreigde ook een intercontinentale raket te testen.

''Als de VN-Veiligheidsraad niet onmiddellijk excuses aanbiedt, zijn wij gedwongen extra zelfverdedigende maatregelen te treffen om de belangen van onze republiek te beschermen'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het ministerie eist verder dat de Veiligheidsraad alle resoluties, voor eerdere nucleaire en rakettesten, intrekt. De Veiligheidsraad veroordeelde de raketlancering op 5 april door Noord-Korea en bevroor de buitenlandse tegoeden van drie Noord-Koreaanse bedrijven.

Rakettest

Pyongyang zegt dat de raket een communicatiesatelliet in een baan om de aarde bracht, maar veel landen menen dat het een ballistische rakettest was. Het bewind mag dat volgens VN-afspraken niet doen.

Na de veroordeling stapte Noord-Korea uit het overleg over zijn nucleair programma. Het communistische regime liet hierbij weten zijn kernprogramma weer te zullen opstarten.

Rusland, China, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea proberen Noord-Korea sinds 2003 in het zeslandenoverleg over te halen zijn nucleair programma op te geven.

In 2006 testte Noord-Korea een kernwapen en een raket waarna sancties van de Veiligheidsraad volgden. Enkele maanden later was er echter een doorbraak in het zeslandenoverleg. Pyongyang gaf zijn nucleaire ambities op in ruil voor economische en diplomatieke steun.

Spanningen

Medio 2007 sloot Noord-Korea zijn belangrijkste nucleaire reactor in Yongbyon. Een jaar later schrapte de Amerikaanse regering Noord-Korea van de lijst van landen die terroristen steunen.

Sinds eind 2008 lopen de spanningen tussen de VS en Noord-Korea echter weer op, nadat de Amerikanen hadden besloten de energiehulp op te schorten. Met de raketlancering begin deze maand maakte Pyongyang volgens waarnemers duidelijk dat het voorlopig niet zal terugkeren aan de onderhandelingstafel.