AMSTERDAM – De vijf jongens van 7, 8, 9, 10 en 12 jaar die afgelopen weekend in Gouda een 18-jarige vrouw hebben aangerand, worden niet vervolg vanwege hun leeftijd. Wel wordt er een andere passende straf opgelegd.

Het enige wat de politie nu kan doen is het vijftal aanmelden bij Bureau Jeugdzorg, wat eerder deze week al gebeurde.

Volgens de zegsman wordt nog besproken wat er met een 12-jarig jongetje gaat gebeuren.

Gedrag

"We weten ook niet of het een uit de hand gelopen grap is of dat het vooropgezet was. Maar ze moeten beseffen dat dit gedrag niet kan.''

De zegsman stelt dat de jongens er niet zonder straf van afkomen. ''Ze krijgen een correctie, alleen nu in een andere vorm'', zegt hij.

De jongens hebben zaterdag wel bijna zes uur op het bureau gezeten. Dat maakte volgens de woordvoerder indruk op hen. ''Dat hebben ze niet als prettig ervaren en er is wel een traantje gelaten.''

Aanranding

Het slachtoffer werd zaterdag op een smal fietspad van haar fiets getrokken en vervolgens betast door de vijf jongens. Ze wist zichzelf los te rukken en vluchtte naar de politie waar ze aangifte deed.

Even later konden de kinderen worden aangehouden. In Nederland is nog nooit eerder een kind van zeven jaar opgepakt voor aanranding.