HAGEN - De voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker is dood. De oud-SS'er stierf vorig jaar november in zijn Duitse woonplaats Haspe, een plaatsje in het Ruhrgebied.

Dat heeft de politie van de Duitse stad Hagen woensdag gezegd. De autoriteiten bevestigen een bericht in dagblad De Pers. Volgens een woordvoerder van de Duitse politie is Bikker een natuurlijke dood in zijn eigen woning gestorven. Om die reden is er geen ruchtbaarheid aan zijn dood gegeven, aldus de zegsman.

Anoniem

Na een melding van zijn buurman werd Bikker gevonden door de politie. Zij moesten daarvoor zijn voordeur forceren. De oorlogsmisdadiger werd 93 jaar. Omdat hij geen geld had en omdat er bij de Duitse autoriteiten geen familie of kennissen van hem bekend waren, is Bikker anoniem in Haspe begraven.

Bij de begrafenis waren volgens de politie geen belangstellenden. Ook rond zijn graf is het sindsdien stil.

Moord

Bikker vocht aan het begin van de oorlog voor de nazi's aan het oostfront en werd later bewaker in kamp Erica. Na de oorlog kreeg hij de doodstraf voor moord op de verzetsman Jan Houtman. De straf werd later omgezet in levenslang.

Ontsnapt

In 1952 ontsnapte Bikker uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland. Omdat hij het Duits staatsburgerschap had, maakte dit uitlevering aan Nederland onmogelijk.