WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama is woedend over de rondvlucht van het presidentiële vliegtuig boven het schiereiland Manhattan in de stad New York.

Door het laag overvliegende toestel renden duizenden mensen de straat op, bang voor een nieuwe '11 september'.

"Het was een vergissing. Wij kwamen er gelijk met jullie achter, en het zal niet nog een keer gebeuren", zei Obama dinsdag (plaatselijke tijd).

Volgens zijn woordvoerder was de president woest toen hij hoorde van de rondvlucht. Obama laat nu onderzoeken hoe het besluit voor de vlucht is genomen. "De president zal vervolgens noodzakelijke stappen nemen", aldus de zegsman.

Fotoreportage

Het vliegtuig van Obama, Air Force One, vloog maandag een half uur lang laag rond boven Manhattan en het Vrijheidsbeeld. Het ministerie van Defensie gebruikte het toestel voor een fotoreportage.

Tijdens de vlucht werd het vliegtuig begeleid door twee straaljagers, waardoor nietsvermoedende mensen in New York het gevoel kregen dat de Boeing 747 was gekaapt.

Dit bracht de herinneringen aan 11 september 2001 terug, toen twee gekaapte vliegtuigen in de torens van het World Trade Center vlogen. Daardoor kwamen ongeveer 3000 mensen om het leven.