MUNCHEN - In Duitsland zijn drie gevallen van varkensgriep vastgesteld. Dat meldde het Robert Koch-instituut voor infectieziekten in Berlijn.

Eerder op de dag was er nog sprake van een enkel geval. Volgens het instituut gaat het om twee vrouwen en een man.

Een 22-jarige vrouw is na een reis naar Mexico met griepverschijnselen in een ziekenhuis in het Noord-Duitse Hamburg opgenomen.

Verder wordt een besmette man van eind dertig in een kliniek in het Zuid-Duitse Regensburg behandeld.

In het derde geval gaat het om een 37-jarige vrouw uit het wat noordelijker gelegen Kulmbach. Ook zij is op rondreis door Mexico geweest.

Oostenrijk

Ook een 28-jarige vrouw uit Oostenrijk lijdt "zeer waarschijnlijk" aan varkensgriep. Dat hebben de Oostenrijkse minister van Gezondheid Alois Stöger en de gezaghebbende viroloog Franz X. Heinz dinsdagavond gezegd tegen Oostenrijkse media.

De vrouw ligt in quarantaine in een ziekenhuis in de hoofdstad Wenen. Ze maakt het goed, verklaarde minister Stöger.

Onderzocht

De vrouw wordt nog onderzocht, maar volgens Heinz lijkt het virus dat in haar lichaam werd aangetroffen meer op H1N1, het virus dat varkensgriep veroorzaakt, dan op de gewone griep.

Vorige week had ze een reis naar Guatemala gemaakt. Op de terugweg naar Oostenrijk maakte zij een tussenstop in Mexico, het land waar het varkensgriepvirus uitbrak.

Vier andere verdachte gevallen in Oostenrijk bleken geen varkensgriep te zijn.

Mexico

De Mexicaanse autoriteiten hebben het aantal bewezen doden door varkensgriep teruggebracht van twintig naar zeven. Dat is het gevolg van strengere testen, zei minister van Gezondheid José Angel Córdova.

Bij in totaal 26 mensen is het virus nu na laboratoriumtesten bewezen. Maar functionarissen blijven ervan uitgaan dat door het virus inmiddels 159 mensen zijn gestorven.

Meer dan 1300 mensen liggen in het ziekenhuis met een vermoedelijke besmetting. In de zoektocht naar de bron van de besmetting richt de Mexicaanse regering haar aandacht nu op een varkensboerderij in het oosten van het land.

Landen in Midden-Amerika hebben om internationale hulp gevraagd. De landen kwamen bijeen in Nicaragua. Ze vragen vooral om medicijnen. China heeft Mexico al 5 miljoen dollar (bijna 3,8 miljoen euro) hulp toegezegd.

Naam

Over de naam van de griep is woensdag discussie ontstaan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt vooralsnog vast aan de term varkensgriep. Een woordvoerster heeft dat woensdag gezegd.

Steeds meer deskundigen spreken van de term Mexicaanse griep, omdat het nieuwe griepvirus dat zich over de wereld verspreidt niets met varkens te maken heeft, maar wel uit Mexico afkomstig is.

Viroloog Ab Osterhaus liet eerder weten ook liever te spreken van Mexicaanse griep. De boerenorganisatie LTO Nederland gaf aan ook ongelukkig te zijn met de term varkensgriep. Aan de verspreiding is immers geen varken te pas gekomen, aldus de organisatie.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de autoriteit op het gebied van de griepvirussen, hanteert nog wel de term 'swine influenza', varkensgriep.

Argentinië

Argentinië en Cuba hebben alle vluchten met Mexico voorlopig geschrapt. Dat hebben de autoriteiten in Buenos Aires en Havana dinsdag laten weten.

Argentinië weert alle inkomende vluchten uit Mexico. De ban gaat onmiddellijk in en blijft zeker tot maandag van kracht, maakte kabinetschef Sergio Massa bekend. Cuba staat de komende 48 uur geen vluchten van en naar Mexico toe.

Vanwege de gratis gezondheidszorg is Cuba een geliefde bestemming van zieke mensen uit Latijns-Amerika, die zich in het communistische land willen laten behandelen.

Holland America Line

Cruiseschepen van de Holland America Line (HAL) varen vanwege de varkensgriep de komende weken niet naar Mexico. Dat heeft de in de Verenigde Staten gevestigde rederij laten weten.

De beslissing heeft gevolgen voor vijf reizen van de rederij, die voor eind april en begin mei gepland stonden.