WILLEMSTAD - De justitiediensten van Curaçao, Nederland, Venezuela, Colombia, België en de Verenigde Staten hebben dinsdag op Curaçao zeventien vermoedelijke leden van een internationale drugsbende aangehouden.

Dat meldde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Justitie vermoedt dat de bende contacten onderhield met criminele netwerken die in het Midden-Oosten de Libanese terreurorganisatie Hezbollah financieel ondersteunen.

Door ondergronds bankieren kwam veel geld beschikbaar in Libanon, aldus het OM. De organisatie was verantwoordelijk voor de in- en uitvoer van zeker 2000 kilo cocaïne per jaar, aldus justitie.

Cocaïne

Het politiekorps van Curaçao begon het onderzoek naar de organisatie vorig jaar. De Nederlandse nationale recherche was nauw betrokken bij het onderzoek. De bende bleek cocaïne en xtc in te voeren vanuit Venezuela en Colombia.

Ook werden zeecontainers met cocaïne verscheept naar onder meer Nederland, Spanje en Jordanië. Vanuit Venezuela gingen containers naar West-Afrika en daarna door naar Nederland, Spanje en Libanon.

Luchtvaartpassagiers

Koeriers smokkelden cocaïne als luchtvaartpassagiers vanuit Curaçao en Aruba naar Nederland. Op deze route werden de drugs ook wel in luchtvracht verborgen. Omgekeerd smokkelde de organisatie hasj vanuit Nederland naar Curaçao.

Vanuit Libanon zijn ook bestellingen geplaatst voor wapens, die door de drugsorganisatie vanuit Zuid-Amerika moesten worden geleverd. Van daadwerkelijke levering van wapens was nog geen sprake.

Bij de actie op Curaçao zijn dertig huiszoekingen verricht. De verdachten zijn vijftien mannen en twee vrouwen afkomstig uit Curaçao, Venezuela, Colombia, Libanon en Cuba.

Nederlandse agenten

Aan de grootscheepse actie dinsdagochtend (lokale tijd) op Curaçao werd meegewerkt door 250 agenten uit Curaçao, Bonaire, Sint Maarten en Aruba. Zij werden geassisteerd door Nederlandse agenten die op Curaçao werkzaam zijn.

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie op Curaçao, Ludmila Vicento, gebruikte de bende het eiland als springplank voor een groter netwerk.

Vicento toonde zich verheugd dat de bende "haar nestje op Curaçao niet nog verder heeft kunnen laten uitgroeien". Meer arrestaties sluit ze niet uit.